hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15291/geoadria.82

Geografska osnova razvoja ekološkog maslinarstva u Hrvatskoj

Anica Čuka

Puni tekst: engleski, pdf (297 KB) str. 97-107 preuzimanja: 1.336* citiraj
APA 6th Edition
Čuka, A. (2002). Geographical Basis for Development of Organic Olive Grow in Croatia. Geoadria, 7 (1), 97-107. https://doi.org/10.15291/geoadria.82
MLA 8th Edition
Čuka, Anica. "Geographical Basis for Development of Organic Olive Grow in Croatia." Geoadria, vol. 7, br. 1, 2002, str. 97-107. https://doi.org/10.15291/geoadria.82. Citirano 01.08.2021.
Chicago 17th Edition
Čuka, Anica. "Geographical Basis for Development of Organic Olive Grow in Croatia." Geoadria 7, br. 1 (2002): 97-107. https://doi.org/10.15291/geoadria.82
Harvard
Čuka, A. (2002). 'Geographical Basis for Development of Organic Olive Grow in Croatia', Geoadria, 7(1), str. 97-107. https://doi.org/10.15291/geoadria.82
Vancouver
Čuka A. Geographical Basis for Development of Organic Olive Grow in Croatia. Geoadria [Internet]. 2002 [pristupljeno 01.08.2021.];7(1):97-107. https://doi.org/10.15291/geoadria.82
IEEE
A. Čuka, "Geographical Basis for Development of Organic Olive Grow in Croatia", Geoadria, vol.7, br. 1, str. 97-107, 2002. [Online]. https://doi.org/10.15291/geoadria.82

Sažetak
Konvencionalna poljoprivreda danas spada među najveće onečišćivače okoliša. Preko-mjerna upotreba sintetičkih pesticida, herbicida i mineralnih gnojiva uzrokovala je iscrpljenost tla, pojačanu eroziju, neravnotežu u eko-sustavu, a znanstveno je dokazan njihov štetni učinak na ljudsko zdravlje. Stoga autorica nastoji ukazati na važnost razvoja ekološke poljoprivrede, a u sklopu nje i maslinarstva kao tradicionalne djelatnosti na području Hrvatskog primorja. Glavni cilj bio je prikazati osnovna geografska obilježja ovog dijela Hrvatske i po-jasniti na koji način ona mogu utjecati na razvoj ekološkog maslinarstva. Posebno je istaknuta činjenica da se ekološki proizvedena hrana mora uključiti u hrvatsku turističku ponudu što će na svjetskom turističkom tržištu pridonijeti većem interesu za Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju i olakšati plasman ekološki proizvedene hrane na tržište. Razvoj ekološkog maslinarstva pridonijet će i oživljavanju manjih ruralnih prostora kod kojih su već duže vrijeme prisutni snažni procesi deagrarizacije, deruralizacije i demografske regresije.

Ključne riječi
Ekološko maslinarstvo; turizam; geografska obilježja; deagrarizacija; deruralizacija; demografska regresija

Hrčak ID: 9616

URI
https://hrcak.srce.hr/9616

[engleski]

Posjeta: 2.242 *