Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena emulgatora KSS-4 i KSS-11 u proizvodnji blok topljenih sireva

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Ljiljana Kulić
Dragoljub Gavarić
Branislav Pejić
Mladen Stipetić
Ivica Babić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.123 Kb

str. 59-67

preuzimanja: 430

citiraj


Sažetak

Tehnološki proces proizvodnje topljenog sira za rezanje u pojedinim se operacijama razlikuje od tehnološkog procesa proizvodnje topljenog sira za mazanje. Pri tome veliki značaj ima korištenja različitih soli za topljenje. Godine 1984/86. je, u suradnji Zavoda za tehnologiju mleka Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu i RO "Koteksprodukt" Novi Sad, osvojena industrijska proizvodnja domaćih emulgirajućih agenasa za topljene sireve za mazanje (KSS 1, KSS-2, KSS-10, KSS-3 i KSS-12) koji uspješno supstituiraju uvozne soli. U cilju proširenja asortimana aditiva za topljene sireve nastavljena je ova suradnja u pravcu osvajanja industrijske proizvodnje emulgatora za topljene sireve za rezanje. Stoga su topljeni sirevi za rezanje proizvedeni u četiri industrijska pogona uz korištenje domaćih emulgatora KSS-4 (pH=4) i KSS-11 (pH=11). U tri pogona proizvedeni topljeni sirevi su pakovani u polietilenske vrećice i kartonske kutije, dok su u četvrtom pogonu punjeni u kolagene omotače i dimljeni. Određena je fizičko-kemijska, organoleptička i mikrobiološka kvaliteta proizvedenih sireva. Primjenom emulgirajućih agenasa KSS-4 i KSS-11, razvijenih u Zavodu za tehnologiju mleka Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, dobiveni su u industrijskim uvjetima sirevi dobre kvalitete. Na osnovu pozitivnih rezultata primjene smjesa KSS-4 i KSS-11 počela je komercijalna proizvodnja tih emulgatora.

Ključne riječi

blok topljeni sirevi; emulgator KSS-4 i KSS-11

Hrčak ID:

100852

URI

https://hrcak.srce.hr/100852

Datum izdavanja:

1.3.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 962 *