hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Angelina Palić

Puni tekst: hrvatski, pdf (861 KB) str. 87-94 preuzimanja: 297* citiraj
APA 6th Edition
Vahčić, N., Ritz, M. i Palić, A. (1989). Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku. Mljekarstvo, 39 (4), 87-94. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100857
MLA 8th Edition
Vahčić, Nada, et al. "Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku." Mljekarstvo, vol. 39, br. 4, 1989, str. 87-94. https://hrcak.srce.hr/100857. Citirano 17.01.2021.
Chicago 17th Edition
Vahčić, Nada, Milana Ritz i Angelina Palić. "Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku." Mljekarstvo 39, br. 4 (1989): 87-94. https://hrcak.srce.hr/100857
Harvard
Vahčić, N., Ritz, M., i Palić, A. (1989). 'Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku', Mljekarstvo, 39(4), str. 87-94. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100857 (Datum pristupa: 17.01.2021.)
Vancouver
Vahčić N, Ritz M, Palić A. Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 1989 [pristupljeno 17.01.2021.];39(4):87-94. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100857
IEEE
N. Vahčić, M. Ritz i A. Palić, "Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku", Mljekarstvo, vol.39, br. 4, str. 87-94, 1989. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100857. [Citirano: 17.01.2021.]

Sažetak
Tokom dvije kalendarske godine određivana je količina željeza u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku spektrofotometrijskom metodom s 2,2-bipiridinom kao reagensom. Uzorci sirovog mlijeka uzimani su iz tri sabirne stanice na području Hrvatskog Zagorja i iz autocisterne koja sakuplja mlijeko iz svih sabirnih stanica toga kraja. Analizirani su i uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka namijenjenog trgovačkoj mreži. Rezultati analize (ukupno 288 uzoraka) pokazali su da se količina željeza u mlijeku kreće od 9,48 do 70,35 μg/100 ml. Analiza varijance je pokazala da nema signifikantne razlike u količini željeza u uzorcima sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Signifikantan je utjecaj sezona, tj. godišnjih doba na količinu željeza u mlijeku.

Ključne riječi
mlijeko; sirovo; pasterizirano; sterilizirano; željezo

Hrčak ID: 100857

URI
https://hrcak.srce.hr/100857

[engleski]

Posjeta: 500 *