Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izolacija Yersinia enterocolitica iz sirovog mlijeka

Stojanka Mitić ; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd
Anka Kasalica
Ivanka Otenhajmer


Puni tekst: hrvatski pdf 857 Kb

str. 103-109

preuzimanja: 594

citiraj


Sažetak

U radu su korišteni različiti postupci izolacije enteropatogenih bakterija vrsta Yersinia enterocolitica. Tehnikom preobogaćenja i obogaćenja materijala dokazana je kontaminacija mlijeka s Y. enterocolitica u 31,5% uzoraka mlijeka. Detekcija Y. enterocolitica bila je u zavisnosti od sezonskih varijacija uzorkovanja s maksimumom u martu i aprilu, a minimumom, u oktobru mjesecu (1,8%). Identifikacija izoliranih suspektnih sojeva vršena je suvremenim postupkom API 10 E sistemom (Accurate Precise Identification).

Ključne riječi

sirovo mlijeko; Yersinia enterocolitica; izolacija

Hrčak ID:

100861

URI

https://hrcak.srce.hr/100861

Datum izdavanja:

3.4.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.113 *