Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fizičke i reološke osobine stearina i oleina dobivenih frakcioniranjem mliječne masti direktnim postupkom

Đ. Karlović ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
J. Turkulov
E. Dimić
V. Divjaković


Puni tekst: hrvatski pdf 1.016 Kb

str. 123-131

preuzimanja: 796

citiraj


Sažetak

Frakciona kristalizacija ja termomehanički postupak koji omogućuje razdvajanje triglicerida po stupnju nezasićenosti. Ovaj tehnološki postupak u industriji ulja koristi se za dobijanje raznih tipova namjenskih masti. U radu je izvršeno frakcioniranje jednog uzorka mliječne masti iz otopine tzv. direktnim postupkom. Frakciona kristalizacija rađena je u vertikalnom laboratorijskom kristalizotoru sporohodnom miješalicom (16 o/min). Rastopljena mliječna mast temperature 60 °C je kontrolirano i polagano hlađena po određenom temperaturno-vremenskom, režimu od 24, 25 i 26 °C. U toku procesa frakcioniranja iskristalizirana frakcija triglicerida s višom točkom topljenja (stearin) odvajana je od tekuće frakcije (oleina) filtracijom na vakuumu. Kristalizacija, procjena kvalitete i mogućnosti primjene dobijenih frakcija vršene su određivanjem točke kapanja, točke očvršćavanja i sadržajem čvrstih triglicerida.

Ključne riječi

mliječna mast; fizičke i reološke osobine stearina i oleina

Hrčak ID:

100869

URI

https://hrcak.srce.hr/100869

Datum izdavanja:

3.5.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.363 *