Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Uloga nemliječnih komponenata u razvoju izmijenjenih mliječnih proizvoda

Ivica F. Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Anka Popović-Vranješ
Krunoslav Križan


Puni tekst: hrvatski pdf 796 Kb

str. 295-300

preuzimanja: 420

citiraj


Sažetak

Analiziran je odnos između mliječnih i nemliječnih komponenata 20 izmijenjenih proizvoda. Računate na direktne cijene pojedinih komponenata i ambalaže, a indirektno su određivani ostali troškovi. Analiza akumulativnosti pokazuje da u strategiji razvoja tih proizvoda prednost imaju oni (sladoled, voćni sladoled, mliječni desert, voćni jogurt) koji kombiniraju mliječne i nemliječne komponente u korist jeftinih nemliječnih komponenata. Akumulativnost iznosi 58-67%. U sljedećoj skupini su proizvodi na bazi mliječnog seruma, želirani proizvodi i sokovi, koji sadrže manje jeftinih mliječnih komponenata, a više relativno skupih nemliječnih komponenata. Akumulativnost iznosi 25-37%. U trećoj skupini su topljeni sirevi i mliječni namaz. To su proizvodi s vrlo visokim udjelom mliječnih komponenata a malim nemliječnih komponenata. Akumulativnost iznosi 15-26%. Akumulativnost mliječnog pudinga je 15-16%. UHT čokoladno mlijeko i UHT voćno mlijeko sadrže skupe mliječne i nemliječne komponente, te imaju malu akumulativnost od 3-9%.

Ključne riječi

mliječni proizvodi; nemliječne komponente

Hrčak ID:

100971

URI

https://hrcak.srce.hr/100971

Datum izdavanja:

1.11.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 937 *