hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

OKUSNA REAKCIJA ŠARANA CYPRINUS CARPIO NA PROMJENJIVE KONCENTRACIJE DVIJU STIMULATIVNIH AMINOKISELINA

Jonathan David Wood ; Escuela de Postgrado, Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile, Avenida Santa Rosa 11315, La Pintana, Santiago, Chile, tel.+56 9 77776381
Paola Soledad Arce Azócar ; Centro de Innovación Tecnológica, Universidad Técnica Federico Santa María, General Bari 699, Valparaíso, Chile

Puni tekst: engleski, pdf (136 KB) str. 1-10 preuzimanja: 1.492* citiraj
APA 6th Edition
Wood, J.D. i Arce Azócar, P.S. (2013). GUSTATORY RESPONSE OF COMMON CARP CYPRINUS CARPIO TO VARIABLE CONCENTRATIONS OF TWO STIMULATORY AMINO ACIDS. Croatian Journal of Fisheries, 71 (1), 1-10. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/101142
MLA 8th Edition
Wood, Jonathan David i Paola Soledad Arce Azócar. "GUSTATORY RESPONSE OF COMMON CARP CYPRINUS CARPIO TO VARIABLE CONCENTRATIONS OF TWO STIMULATORY AMINO ACIDS." Croatian Journal of Fisheries, vol. 71, br. 1, 2013, str. 1-10. https://hrcak.srce.hr/101142. Citirano 16.12.2019.
Chicago 17th Edition
Wood, Jonathan David i Paola Soledad Arce Azócar. "GUSTATORY RESPONSE OF COMMON CARP CYPRINUS CARPIO TO VARIABLE CONCENTRATIONS OF TWO STIMULATORY AMINO ACIDS." Croatian Journal of Fisheries 71, br. 1 (2013): 1-10. https://hrcak.srce.hr/101142
Harvard
Wood, J.D., i Arce Azócar, P.S. (2013). 'GUSTATORY RESPONSE OF COMMON CARP CYPRINUS CARPIO TO VARIABLE CONCENTRATIONS OF TWO STIMULATORY AMINO ACIDS', Croatian Journal of Fisheries, 71(1), str. 1-10. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/101142 (Datum pristupa: 16.12.2019.)
Vancouver
Wood JD, Arce Azócar PS. GUSTATORY RESPONSE OF COMMON CARP CYPRINUS CARPIO TO VARIABLE CONCENTRATIONS OF TWO STIMULATORY AMINO ACIDS. Croatian Journal of Fisheries [Internet]. 2013 [pristupljeno 16.12.2019.];71(1):1-10. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/101142
IEEE
J.D. Wood i P.S. Arce Azócar, "GUSTATORY RESPONSE OF COMMON CARP CYPRINUS CARPIO TO VARIABLE CONCENTRATIONS OF TWO STIMULATORY AMINO ACIDS", Croatian Journal of Fisheries, vol.71, br. 1, str. 1-10, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/101142. [Citirano: 16.12.2019.]

Sažetak
Šaran ima visoko razvijeni okusni sustav kojeg stimulira uski raspon slobodnih aminokiselina uključujući L-cistein i L-prolin. Sinergijski učinak kombinacije ovih dviju tvari na okusnu reakciju nije ranije dokazivan. U ovoj studiji različite koncentracije L-cisteina (0-0,1 M) i L-prolina (0-0,05 M) nasumce su davane testnim skupinama šarana u peletama agara tijekom jednominutnih pokusa. Trajanje prvog zadržavanja i ukupno trajanje zadržavanja tijekom svakog pokusa te broj gutanja (uzimanja) pelete zabilježeni su za svaki od ukupno 690 testova. Za svaki tip pelete izračunata je okusna reakcija, broj konzumacija i prosječno prihvaćanje od strane šarana. Pokazalo se da L-cistein znatno više stimulira konzumaciju od L-prolina te između njih nije uočen sinergizam. Rezultati su važni za pripremanje riblje hrane i ribičkih mamaca za šarane.

Ključne riječi
šaran; aminokiseline; L-cistein; L-prolin; okusni sustav

Hrčak ID: 101142

URI
https://hrcak.srce.hr/101142

[engleski]

Posjeta: 1.812 *