Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

OKUSNA REAKCIJA ŠARANA CYPRINUS CARPIO NA PROMJENJIVE KONCENTRACIJE DVIJU STIMULATIVNIH AMINOKISELINA

Jonathan David Wood ; Escuela de Postgrado, Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile, Avenida Santa Rosa 11315, La Pintana, Santiago, Chile, tel.+56 9 77776381
Paola Soledad Arce Azócar ; Centro de Innovación Tecnológica, Universidad Técnica Federico Santa María, General Bari 699, Valparaíso, Chile


Puni tekst: engleski pdf 136 Kb

str. 1-10

preuzimanja: 2.480

citiraj


Sažetak

Šaran ima visoko razvijeni okusni sustav kojeg stimulira uski raspon slobodnih aminokiselina uključujući L-cistein i L-prolin. Sinergijski učinak kombinacije ovih dviju tvari na okusnu reakciju nije ranije dokazivan. U ovoj studiji različite koncentracije L-cisteina (0-0,1 M) i L-prolina (0-0,05 M) nasumce su davane testnim skupinama šarana u peletama agara tijekom jednominutnih pokusa. Trajanje prvog zadržavanja i ukupno trajanje zadržavanja tijekom svakog pokusa te broj gutanja (uzimanja) pelete zabilježeni su za svaki od ukupno 690 testova. Za svaki tip pelete izračunata je okusna reakcija, broj konzumacija i prosječno prihvaćanje od strane šarana. Pokazalo se da L-cistein znatno više stimulira konzumaciju od L-prolina te između njih nije uočen sinergizam. Rezultati su važni za pripremanje riblje hrane i ribičkih mamaca za šarane.

Ključne riječi

šaran; aminokiseline; L-cistein; L-prolin; okusni sustav

Hrčak ID:

101142

URI

https://hrcak.srce.hr/101142

Datum izdavanja:

1.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.399 *