Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanje mogućnosti proizvodnje dimljenog topljenog sira

Gordana Niketić
Ljerka Kršev


Puni tekst: hrvatski pdf 835 Kb

str. 67-72

preuzimanja: 507

citiraj


Sažetak

Istraživanja su obuhvatila iznalaženje mogućnosti proizvodnje dimljenog sira. Topljeni sir proizveden po uobičajenom tehnološkom postupku proizvodnje pakovan je u celulozne i jestive proteinske omotače, a proces dimljenja se odvijao pri temperaturi od 60 do 80 °C u toku 2-4 sata. Tokom skladištenja ovako proizvedenog sira utvrđen je gubitak u težini i do 6,88%. Daljnjim istraživanjima konstatirano je da je pakovanjem topljenog sira u polietilenski omotač i primjenom procesa dimljenja, temperaturom od 80 °C u toku 9-10 sati moguće proizvesti novi tip topljenog sira, sira s novim ukusom čija fizikalno-kemijska svojstva i mikrobiološke karakteristike nisu značajno izmijenjene u odnosu na nedimljeni proizvod, topljeni sir.

Ključne riječi

dimljeni topljeni sir; proizvodnja

Hrčak ID:

101199

URI

https://hrcak.srce.hr/101199

Datum izdavanja:

1.3.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.042 *