APA 6th Edition Todorović, M., Salatić, Ž. i Markov, S. (1988). Sterilizacija sirutke u prahu ionizirajućim zračenjem. Mljekarstvo, 38 (5), 115-123. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/101293
MLA 8th Edition Todorović, Miroslava, et al. "Sterilizacija sirutke u prahu ionizirajućim zračenjem." Mljekarstvo, vol. 38, br. 5, 1988, str. 115-123. https://hrcak.srce.hr/101293. Citirano 03.03.2021.
Chicago 17th Edition Todorović, Miroslava, Žužana Salatić i S. Markov. "Sterilizacija sirutke u prahu ionizirajućim zračenjem." Mljekarstvo 38, br. 5 (1988): 115-123. https://hrcak.srce.hr/101293
Harvard Todorović, M., Salatić, Ž., i Markov, S. (1988). 'Sterilizacija sirutke u prahu ionizirajućim zračenjem', Mljekarstvo, 38(5), str. 115-123. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/101293 (Datum pristupa: 03.03.2021.)
Vancouver Todorović M, Salatić Ž, Markov S. Sterilizacija sirutke u prahu ionizirajućim zračenjem. Mljekarstvo [Internet]. 1988 [pristupljeno 03.03.2021.];38(5):115-123. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/101293
IEEE M. Todorović, Ž. Salatić i S. Markov, "Sterilizacija sirutke u prahu ionizirajućim zračenjem", Mljekarstvo, vol.38, br. 5, str. 115-123, 1988. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/101293. [Citirano: 03.03.2021.]
Sažetak Rekontaminacija hrane u prahu termorezistentnim klostridijima, nastala u nepovoljnim uvjetima skladištenja predstavlja velik problem u privredi. Jedini efikasan postupak sterilizacije, tj. uništavanje mikroorganizama surutke u prahu je korištenje ionizirajućeg zračenja. Hrana posle zračenja ne postaje radioaktivna (Svjetska zdravstvena organizacija, Agencija za atomsku energiju). Kao izvor zračenja korišten je izotop 60Co Instituta za nuklearne nauke Boris Kidrič u Vinči. Praćena je mikrobiološka slika proizvoda pre i posle djelovanja ionizirajućeg zračenja. Nakon korištenih doza od a, b, c, d, e Kgy nije bilo rasta klostridija u steriliziranoj surutki u prahu. Organoleptička svojstva sterilizirane surutke nisu bila izmijenjena.