Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka

Živojin Milojević ; R.O. PKB Zavod za veterinarstvo, Padinska Skela
Miroslava Širadović
Ljiljana Ribar
Andrija Spajić
Danilo Perić
Ivan Zokić
Stevan Filipović


Puni tekst: hrvatski pdf 620 Kb

str. 205-208

preuzimanja: 443

citiraj


Sažetak

Poslije mužnje moguća je kontaminacija sirovog mlijeka sa mikroorganizmima. Da bi ustanovili stepen kontaminacije sirovog mlijeka uzeli smo 100 uzoraka iz sabirne cisterne u stoji i 50 uzoraka istih sirovih mlijeka iz transportne cisterne i odredili ukupan broj mikroorganizama i prisustvo pojedinih vrsta patogenih mikroorganizama u njima. Ispitivanja su pokazala da u pogledu pojedinih mikrobioloških karakteristika postoje značajne razlike između sirovog mlijeka uzorkovanog iz sabirne cisterne u štali i sirovog mlijeka uzorkovanog iz transportne cisterne na prijemnoj rampi mljekare.

Ključne riječi

sirovo mlijeko; higijenska i tehnološka ispravnost

Hrčak ID:

101373

URI

https://hrcak.srce.hr/101373

Datum izdavanja:

1.8.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 889 *