hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline

Josip Leto ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Centar za travnjaštvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Hrvoje Kutnjak
Marina Vranić
Ivana Čačić

Puni tekst: hrvatski, pdf (224 KB) str. 98-108 preuzimanja: 491* citiraj
APA 6th Edition
Leto, J., Perčulija, G., Bošnjak, K., Kutnjak, H., Vranić, M. i Čačić, I. (2013). Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline. Mljekarstvo, 63 (2), 98-108. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/102505
MLA 8th Edition
Leto, Josip, et al. "Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline." Mljekarstvo, vol. 63, br. 2, 2013, str. 98-108. https://hrcak.srce.hr/102505. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Leto, Josip, Goran Perčulija, Krešimir Bošnjak, Hrvoje Kutnjak, Marina Vranić i Ivana Čačić. "Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline." Mljekarstvo 63, br. 2 (2013): 98-108. https://hrcak.srce.hr/102505
Harvard
Leto, J., et al. (2013). 'Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline', Mljekarstvo, 63(2), str. 98-108. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/102505 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Leto J, Perčulija G, Bošnjak K, Kutnjak H, Vranić M, Čačić I. Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2021.];63(2):98-108. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/102505
IEEE
J. Leto, G. Perčulija, K. Bošnjak, H. Kutnjak, M. Vranić i I. Čačić, "Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline", Mljekarstvo, vol.63, br. 2, str. 98-108, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/102505. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
Crvena djetelina je visoko produktivna, bjelančevinama bogata krmna kultura, a veći sadržaj “bypass” bjelančevina i probavljivija vlakna crvene djeteline osiguravaju više energije u obroku mliječnih goveda u odnosu na lucernu. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije sjemena tri kultivara crvene djeteline s dva soja Rhizobium leguminosarum bv. trifolii i košnje u dva različita stadija zrelosti na prinos suhe tvari (ST), te kemijski sastav crvene djeteline. Odgađanje košnje na početak cvatnje značajno je povećalo prinos ST kod dva od tri istraživana kultivara u godini sjetve, te kod svih kultivara u zadnjoj godini istraživanja. U sve tri godine istraživanja u početku cvatnje povećao se udio stabljike, a smanjio udio lista i cvata u odnosu na početak pupanja. Košnjom crvene djeteline u početku pupanja koncentracija sirovih bjelančevina (SB) bila je 15,4 % viša nego košnjom u početku cvatnje, dok razlike u sadržaju neutralnih (NDV) i kiselih detergent vlakana (KDV) nisu bile značajne. Kultivari crvene djeteline su pokazali značajna variranja u svim istraživanim svojstvima, dok bakterizacija nije značajno djelovala ni na jedno istraživano svojstvo crvene djeteline.

Ključne riječi
bakterizacija; crvena djetelina; kultivar; prinos; kemijski sastav

Hrčak ID: 102505

URI
https://hrcak.srce.hr/102505

[engleski]

Posjeta: 1.046 *