hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Antifugalna i antipatulinska aktivnost Gluconobacter oxidans izolirane s površine jabuke

Martina Bevardi ; Institute of Public Health “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dragana Mesarek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasna Bošnir   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9877-2927 ; Institute of Public Health “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8066-5851 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Frane Delaš ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9188-366X ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (80 KB) str. 279-283 preuzimanja: 629* citiraj
APA 6th Edition
Bevardi, M., Frece, J., Mesarek, D., Bošnir, J., Mrvčić, J., Delaš, F. i Markov, K. (2013). Antifungal and Antipatulin Activity of Gluconobacter Oxydans Isolated from Apple Surface. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 64 (2), 279-283. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/103938
MLA 8th Edition
Bevardi, Martina, et al. "Antifungal and Antipatulin Activity of Gluconobacter Oxydans Isolated from Apple Surface." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 64, br. 2, 2013, str. 279-283. https://hrcak.srce.hr/103938. Citirano 26.09.2020.
Chicago 17th Edition
Bevardi, Martina, Jadranka Frece, Dragana Mesarek, Jasna Bošnir, Jasna Mrvčić, Frane Delaš i Ksenija Markov. "Antifungal and Antipatulin Activity of Gluconobacter Oxydans Isolated from Apple Surface." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 64, br. 2 (2013): 279-283. https://hrcak.srce.hr/103938
Harvard
Bevardi, M., et al. (2013). 'Antifungal and Antipatulin Activity of Gluconobacter Oxydans Isolated from Apple Surface', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 64(2), str. 279-283. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/103938 (Datum pristupa: 26.09.2020.)
Vancouver
Bevardi M, Frece J, Mesarek D, Bošnir J, Mrvčić J, Delaš F i sur. Antifungal and Antipatulin Activity of Gluconobacter Oxydans Isolated from Apple Surface. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2013 [pristupljeno 26.09.2020.];64(2):279-283. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/103938
IEEE
M. Bevardi, et al., "Antifungal and Antipatulin Activity of Gluconobacter Oxydans Isolated from Apple Surface", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.64, br. 2, str. 279-283, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/103938. [Citirano: 26.09.2020.]

Sažetak
Tretiranje voća fungicidima, nakon berbe, uobičajeni je način suzbijanja plave plijesni. Međutim, propadanje voća može se spriječiti i upotrebom antagonističkih mikroorganizama, kao što je bakterija Gluconobacter oxydans. Svrha ovoga rada bila je izolirati prirodnu mikrobnu populaciju s površine jabuka i istražiti moguće inhibitorno djelovanje Gluconobacter oxydans 1J na plavu plijesan, Penicillium expansum, najvažnijeg uzročnika kvarenja jabuka u skladištu. Najveća antifungalna aktivnost bakterije primijećena je između 3. i 9. dana, kada nije zabilježen porast kolonija, a nakon 12. dana promjer kolonije plijesni bio je manji za 42,3 %. Iako istraživana bakterija Gluconobacter oxydans 1J nije u potpunosti inhibirala rast plijesni u jabučnom soku pokazala je visoku razinu učinkovitosti (od 86 % do 95 %). Gluconobacter oxydans 1J djelomično inhibira rast plijesni i u potpunosti biosintezu patulina, ovisno o vremenu i uvjetima uzgoja.

Ključne riječi
antagonistički mikroorganizmi; nakupljanje toksina; Penicillium expansum; rast plijesni

Hrčak ID: 103938

URI
https://hrcak.srce.hr/103938

[engleski]

Posjeta: 945 *