Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ŠTO ODREĐUJE PROFITABILNOST PODUZEĆA: SLUČAJ INDUSTRIJE HRANE I PIĆA U HRVATSKOJ

Maja Pervan
Monika Mlikota


Puni tekst: engleski pdf 3.031 Kb

str. 277-286

preuzimanja: 1.131

citiraj


Sažetak

Profitabilnost poduzeća je oduvijek privlačila pozornost brojnih znanstvenika i stručnjaka usmjerenih prema istraživanju glavnih faktora koji određuju poslovni uspjeh poduzeća. Iako je profitabilnost naširoko istraživana u prerađivačkoj industriji kao cjelini, studije vezane za pojedine sektore unutar ove industrije su iznimno rijetke. Ovo posebice vrijedi za industriju hrane i pića. Sukladno tome, cilj ovog rada bio je istražiti faktore koji determiniraju profitabilnost poduzeća koja su djelovala u hrvatskoj industriji hrane i pića tijekom vremenskog perioda od 1999 do 2009. Rezultati dinamičke panel analize otkrivaju negativan i statistički značajan utjecaj zaduženosti poduzeća na njegovu profitabilnost, te statistički značajan pozitivan utjecaj veličine poduzeća, industrijske koncentracije i uspješnost poslovanja iz prethodnog razdoblja na profitabilnost u tekućoj godini. Dodatno, rezultati istraživanja su pokazali kako MES, rizik i obrtaj imovine nemaju značajnu ulogu u određivanju profitabilnosti poduzeća.

Ključne riječi

profitabilnost; strukturi i poduzeću specifični faktori; industrija hrane i pića

Hrčak ID:

104021

URI

https://hrcak.srce.hr/104021

Datum izdavanja:

1.3.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.969 *