Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ SUŠENOGA PIVSKOGA JEČMA S DODATKOM ENZIMA NA PRODUKTIVNOST ISA-BROWN NESILICA

Rotimi Olajide ; Department of Animal Science and Production, Joseph Ayo Babalola University, Ikeji-Arakeji, Ilesa, Nigeria
Akintunde Olaleye Akinsoyinu ; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria
Eustace Iyayi ; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria
Kolawole Daniel Afolabi ; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria


Puni tekst: engleski pdf 179 Kb

str. 65-69

preuzimanja: 1.521

citiraj


Sažetak

U radu se istražuje utjecaj sušenoga pivarskoga ječma (BDG) s dodatkom Grandizyme® enzima kao djelomičnom zamjenom za kukuruz u hranidbi nesilica. Stotinu i dvadeset Isa-Brown nesilica nasumično su podijeljene u tri hranidbena tretmana: 0 (kontrola), 10% i 20% BDG i hranjene 12 tjedana. U svakom hranidbenom tretmanu bilo je 10 nesilica u četiri ponavljanja. Unos hrane, dnevna proizvodnja i neto dobit od prodaje jaja bili su značajno najviši (p<0,05) kod 3. hranidbenog tretmana. Troškovi hrane/kg značajno su smanjeni (p<0,05) s N35.50 (0,17 €), koliko su iznosili u 1. tretmanu, na N 33.69 (0,16 €) u 2. i 31.38 N (0,15 €) u 3. tretmanu. Zamjenom kukuruza s 20% BDG s dodatkom Grandizyme® enzima postignuta je bolja produktivnost i veća neto dobit u usporedbi s drugim tretmanima. Na taj način bi se problem visoke cijene kukuruza mogao riješiti.

Ključne riječi

kokoš nesilica; sušeni pivarski ječam; dodatak enzima; performansa; profitabilnost

Hrčak ID:

104283

URI

https://hrcak.srce.hr/104283

Datum izdavanja:

20.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.223 *