Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Određivanje aktivnosti vode (aw) u siru krioskopskom metodom

Vlastislav Bohač ; Malšice u T. CSSR
Josip Prohaska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.320 Kb

str. 17-27

preuzimanja: 943

citiraj


Sažetak

U radu je opisana krioskopska metoda mjerenja aktivnosti vode u sirevima. Budući da se svaki mikroorganizam, može razvijati samo u određenim granicama aktivnosti vode, pristupačne metode mjerenja aktivnosti vode s dostupnim uređajima vrijedne su pažnje. Osnovni element uređaja za mjerenje aktivnosti vode tom metodom je diferencijalni termopar Fe-Ko. Jedan kraj termopara uboden je u sir kojem se mjeri aktivnost vode, a drugi u smjesu voda-led. Termopar je priključen na linijski kompenzacijski uređaj za mjerenje i registraciju fizikalnih veličina koje se mogu prikazati kao standardni strujni signal u mA. Opisanom metodom određivana je aktivnost vode u sirevima proizvedenim iz iste sirovine uz različiti sadržaj vode i m,asti u siru, određivan je utjecaj soli za topljenje na vrijednost aktivnosti vode u siru i dr. Krioskopska metoda mjerenja aktivnosti vode pokazala se kao dobra metoda kontrole koja uspješno prati proizvodnju.

Ključne riječi

sir; aktivnosti vode; krioskopska metoda

Hrčak ID:

104606

URI

https://hrcak.srce.hr/104606

Datum izdavanja:

2.1.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.578 *