Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene reoloških svojstava jogurta tijekom skladištenja

Ljerka Marija Lalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Katarina Berković
Branka Magdalenić


Puni tekst: hrvatski pdf 806 Kb

str. 35-42

preuzimanja: 424

citiraj


Sažetak

Istraživane su reološke promjene jogurta pri stalnoj temperaturi skladištenja (8 °C). Za mjerenje su uzeti uzorci izravno iz proizvodnje. Uz praćenje njihovih organoleptičkih svojstava, pri različitim brzinama smicanja mjereni su i kutovi zakretanja. Grafički prikazi odnosa viskozitetnih vrijednosti izračunatih iz kutova zakretanja i brzine smicanja u logaritamskom obliku dali su uvid u trajnost i kakvoću kiselo-mlječnog napitka jogurta. Reološka svojstva i organoleptičke promjene bili su uzajamno povezani.

Ključne riječi

jogurt; skladištenje; reološka svojstva

Hrčak ID:

104608

URI

https://hrcak.srce.hr/104608

Datum izdavanja:

3.2.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 971 *