hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira

Emilija Stojanović ; Mlekara "Odžačanka", Odžaci
R. Žakula
Marija Škrinjar

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 99-106 preuzimanja: 490* citiraj
APA 6th Edition
Stojanović, E., Žakula, R. i Škrinjar, M. (1987). Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira. Mljekarstvo, 37 (4), 99-106. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104621
MLA 8th Edition
Stojanović, Emilija, et al. "Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira." Mljekarstvo, vol. 37, br. 4, 1987, str. 99-106. https://hrcak.srce.hr/104621. Citirano 20.01.2021.
Chicago 17th Edition
Stojanović, Emilija, R. Žakula i Marija Škrinjar. "Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira." Mljekarstvo 37, br. 4 (1987): 99-106. https://hrcak.srce.hr/104621
Harvard
Stojanović, E., Žakula, R., i Škrinjar, M. (1987). 'Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira', Mljekarstvo, 37(4), str. 99-106. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104621 (Datum pristupa: 20.01.2021.)
Vancouver
Stojanović E, Žakula R, Škrinjar M. Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira. Mljekarstvo [Internet]. 1987 [pristupljeno 20.01.2021.];37(4):99-106. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104621
IEEE
E. Stojanović, R. Žakula i M. Škrinjar, "Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira", Mljekarstvo, vol.37, br. 4, str. 99-106, 1987. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104621. [Citirano: 20.01.2021.]

Sažetak
U toku ovog rada istraživana je mikrobiološka kontaminacija mljekarske opreme i pribora korištenog u proizvodnji trapista. Istraživanja su vršena tokom jedne godine, u sva godišnja doba. Dobiveni rezultati ukazuju da je površina mljekarske opreme i pribora bila tokom godine kontaminirana bakterijama i plesnima u većem ili manjem stupnju. Najmanji broj mikroorganizama ustanovljen je na površini opreme i pribora u toku ljeta, a najveći zimi. Dominantan dio bakterijskih populacija tokom godine predstavljale su koliformne bakterije i stafilokoke, dok su od plesni dominantne bile vrste roda Penicillium.

Ključne riječi
polutvrdi sir; mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora

Hrčak ID: 104621

URI
https://hrcak.srce.hr/104621

[engleski]

Posjeta: 668 *