Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Polifenolni profil hrvatskog propolisa i vina

Marica Medić-Šarić ; Zavod za medicinsku kemiju, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Mirza Bojić ; Zavod za medicinsku kemiju, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Rastija ; Zavod za kemiju, Agronomski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31000 Osijek, Hrvatska
Josipa Cvek ; Agencija za lijekove i medicinske proizvode, Ksaverska cesta 4, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 283 Kb

str. 159-170

preuzimanja: 946

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 283 Kb

str. 159-170

preuzimanja: 465

citiraj


Sažetak

Polifenoli su široko rasprostranjeni prirodni spojevi, koji uz farmakološko djelovanje imaju i bakteriostatski/baktericidni, antifungalni, protuupalni, kemopreventivni, citostatski, imunomodulacijski i antioksidacijski učinak. Upotrebljavaju se kao funkcionalna hrana u svakodnevnoj prehrani, a u većoj su količini prisutni u propolisu, vinu i različitom ljekovitom bilju. U ovom su radu opisani postupci kemijske analize (spektrofotometrija, visokodjelotvorna tekućinska kromatografija, visokodjelotvorna tankoslojna kromatografija, vezani sustav plinske kromatografije i spektrometrije masa, itd.) polifenola, tj. udjela flavonoida i fenolnih kiselina za određivanje autentičnosti i porijekla propolisa i vina. Navedene su analize osnova za kontrolu kvalitete propolisa, vina i ostalih prehrambenih dodataka koji pozitivno utječu na zdravlje.

Ključne riječi

flavonoidi; propolis; vino; porijeklo

Hrčak ID:

104706

URI

https://hrcak.srce.hr/104706

Datum izdavanja:

28.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.408 *