hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame

Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek
Krešimir Mastanjević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek
Jadranka Frece ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (182 KB) str. 106-110 preuzimanja: 301* citiraj
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. i Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Citirano 18.09.2019.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece i Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 106-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104918 (Datum pristupa: 18.09.2019.)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 18.09.2019.];XV(2):106-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece i J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 106-110, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918. [Citirano: 18.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (401 KB) str. 143-147 preuzimanja: 132* citiraj
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. i Pleadin, J. (2013). . MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 143-147. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 143-147. https://hrcak.srce.hr/104918. Citirano 18.09.2019.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece i Jelka Pleadin. "." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 143-147. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). '', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 143-147. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104918 (Datum pristupa: 18.09.2019.)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. . MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 18.09.2019.];XV(2):143-147. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece i J. Pleadin, "", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 143-147, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918. [Citirano: 18.09.2019.]
Puni tekst: njemački, pdf (401 KB) str. 147-147 preuzimanja: 129* citiraj
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. i Pleadin, J. (2013). . MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 147-147. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 147-147. https://hrcak.srce.hr/104918. Citirano 18.09.2019.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece i Jelka Pleadin. "." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 147-147. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). '', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 147-147. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104918 (Datum pristupa: 18.09.2019.)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. . MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 18.09.2019.];XV(2):147-147. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece i J. Pleadin, "", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 147-147, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918. [Citirano: 18.09.2019.]
Puni tekst: talijanski, pdf (401 KB) str. 147-147 preuzimanja: 176* citiraj
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. i Pleadin, J. (2013). . MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 147-147. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 147-147. https://hrcak.srce.hr/104918. Citirano 18.09.2019.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece i Jelka Pleadin. "." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 147-147. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). '', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 147-147. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104918 (Datum pristupa: 18.09.2019.)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. . MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 18.09.2019.];XV(2):147-147. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece i J. Pleadin, "", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 147-147, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918. [Citirano: 18.09.2019.]

Sažetak
U ovom radu određivana su fizikalno-kemijska svojstva te boja i profil teksture sedam različitih uzoraka konjske salame proizvedenih
tradicionalnim postupkom u domaćinstvima Pakračkoga kraja. Analiza fizikalnih i kemijskih svojstava pokazala je razlike u pH vrijednosti te masenim udjelima vode, ukupnih bjelančevina i masti, soli i kolagena, dok su aw vrijednosti svih sedam uzoraka konjske
salame bile ujednačene. Također, utvrđene su statistički značajne razlike (p < 0,05) između instrumentalnih parametara boje (L*, a*
i b*) i profila teksture pojedinih uzoraka konjske salame. Navedeni rezultati posljedica su razlika u recepturi pripreme konjske salame
(masenom udjelu dodane svinjske leđne slanine) između pojedinih proizvođača, korištenja konjskog mesa različitog podrijetla i svojstava, korištenja ovitaka različitih podrijetla i promjera te različitog stupnja zrenja analiziranih uzoraka konjske salame.

Ključne riječi
konjska salama; tradicionalna tehnologija proizvodnja; fizikalno-kemijska svojstva; boja; profil teksture

Hrčak ID: 104918

URI
https://hrcak.srce.hr/104918

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 1.061 *