Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame

Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek
Krešimir Mastanjević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek
Jadranka Frece ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 401 Kb

str. 143-147

preuzimanja: 346

citiraj

Puni tekst: njemački pdf 401 Kb

str. 147-147

preuzimanja: 354

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 401 Kb

str. 147-147

preuzimanja: 418

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 182 Kb

str. 106-110

preuzimanja: 749

citiraj


Sažetak

U ovom radu određivana su fizikalno-kemijska svojstva te boja i profil teksture sedam različitih uzoraka konjske salame proizvedenih
tradicionalnim postupkom u domaćinstvima Pakračkoga kraja. Analiza fizikalnih i kemijskih svojstava pokazala je razlike u pH vrijednosti te masenim udjelima vode, ukupnih bjelančevina i masti, soli i kolagena, dok su aw vrijednosti svih sedam uzoraka konjske
salame bile ujednačene. Također, utvrđene su statistički značajne razlike (p < 0,05) između instrumentalnih parametara boje (L*, a*
i b*) i profila teksture pojedinih uzoraka konjske salame. Navedeni rezultati posljedica su razlika u recepturi pripreme konjske salame
(masenom udjelu dodane svinjske leđne slanine) između pojedinih proizvođača, korištenja konjskog mesa različitog podrijetla i svojstava, korištenja ovitaka različitih podrijetla i promjera te različitog stupnja zrenja analiziranih uzoraka konjske salame.

Ključne riječi

konjska salama; tradicionalna tehnologija proizvodnja; fizikalno-kemijska svojstva; boja; profil teksture

Hrčak ID:

104918

URI

https://hrcak.srce.hr/104918

Datum izdavanja:

29.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 3.367 *