hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa

mr. Nenad Cukon, dr.med.vet
Ingeborg Franković,
Alen Babić, ; Veterinarska ambulanta Pazin d.o.o., Pazin

Fulltext: croatian, pdf (174 KB) pages 139-142 downloads: 196* cite
APA 6th Edition
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I. & Babić,, A. (2013). Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 139-142. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/104922
MLA 8th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, et al. "Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, no. 2, 2013, pp. 139-142. https://hrcak.srce.hr/104922. Accessed 1 Oct. 2020.
Chicago 17th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, Ingeborg Franković, and Alen Babić,. "Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, no. 2 (2013): 139-142. https://hrcak.srce.hr/104922
Harvard
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I., and Babić,, A. (2013). 'Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), pp. 139-142. Available at: https://hrcak.srce.hr/104922 (Accessed 01 October 2020)
Vancouver
Cukon, dr.med.vet mN, Franković, I, Babić, A. Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [cited 2020 October 01];XV(2):139-142. Available from: https://hrcak.srce.hr/104922
IEEE
m.N. Cukon, dr.med.vet, I. Franković, and A. Babić,, "Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, no. 2, pp. 139-142, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/104922. [Accessed: 01 October 2020]
Fulltext: english, pdf (174 KB) pages 142-0 downloads: 159* cite
APA 6th Edition
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I. & Babić,, A. (2013). Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 142-0. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/104922
MLA 8th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, et al. "Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, no. 2, 2013, pp. 142-0. https://hrcak.srce.hr/104922. Accessed 1 Oct. 2020.
Chicago 17th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, Ingeborg Franković, and Alen Babić,. "Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, no. 2 (2013): 142-0. https://hrcak.srce.hr/104922
Harvard
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I., and Babić,, A. (2013). 'Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), pp. 142-0. Available at: https://hrcak.srce.hr/104922 (Accessed 01 October 2020)
Vancouver
Cukon, dr.med.vet mN, Franković, I, Babić, A. Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [cited 2020 October 01];XV(2):142-0. Available from: https://hrcak.srce.hr/104922
IEEE
m.N. Cukon, dr.med.vet, I. Franković, and A. Babić,, "Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, no. 2, pp. 142-0, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/104922. [Accessed: 01 October 2020]
Fulltext: german, pdf (174 KB) pages 142-142 downloads: 146* cite
APA 6th Edition
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I. & Babić,, A. (2013). Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 142-142. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/104922
MLA 8th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, et al. "Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, no. 2, 2013, pp. 142-142. https://hrcak.srce.hr/104922. Accessed 1 Oct. 2020.
Chicago 17th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, Ingeborg Franković, and Alen Babić,. "Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, no. 2 (2013): 142-142. https://hrcak.srce.hr/104922
Harvard
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I., and Babić,, A. (2013). 'Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), pp. 142-142. Available at: https://hrcak.srce.hr/104922 (Accessed 01 October 2020)
Vancouver
Cukon, dr.med.vet mN, Franković, I, Babić, A. Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [cited 2020 October 01];XV(2):142-142. Available from: https://hrcak.srce.hr/104922
IEEE
m.N. Cukon, dr.med.vet, I. Franković, and A. Babić,, "Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, no. 2, pp. 142-142, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/104922. [Accessed: 01 October 2020]
Fulltext: italian, pdf (174 KB) pages 142-142 downloads: 153* cite
APA 6th Edition
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I. & Babić,, A. (2013). Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 142-142. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/104922
MLA 8th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, et al. "Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, no. 2, 2013, pp. 142-142. https://hrcak.srce.hr/104922. Accessed 1 Oct. 2020.
Chicago 17th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, Ingeborg Franković, and Alen Babić,. "Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, no. 2 (2013): 142-142. https://hrcak.srce.hr/104922
Harvard
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I., and Babić,, A. (2013). 'Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), pp. 142-142. Available at: https://hrcak.srce.hr/104922 (Accessed 01 October 2020)
Vancouver
Cukon, dr.med.vet mN, Franković, I, Babić, A. Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [cited 2020 October 01];XV(2):142-142. Available from: https://hrcak.srce.hr/104922
IEEE
m.N. Cukon, dr.med.vet, I. Franković, and A. Babić,, "Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, no. 2, pp. 142-142, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/104922. [Accessed: 01 October 2020]

Abstracts
Konjsko meso može biti vrijedna zamjena goveđem mesu u kulinarstvu, ponajprije zbog svog kemijskog sastava odnosno činjenice da je zbog niske količine masti (3%) konjsko meso lako probavljivo, pogodno čak i za dijetalnu prehranu. Cilj ovog rada je bio ustvrditi čimbenike koji mogu utjecati na sigurnost konjskog mesa, stoga je razmotrena legislativa o prometu kopitara i sljedivosti, te je na jednom primjeru iz prakse obavljena simulacija kontrole dopreme konja na klaoničku obradu u odobreni klaonički objekt za kopitare za period od jedne kalendarske godine. Iz dobivenih rezultata zaključeno je da se primjenom Pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara (ANON, 2009) uspostavila neprekinuta sljedivost od gospodarstva rođenja do klaoničkog objekta te su pošiljke popraćene podacima o prehrambenom lancu. Problem bi mogao nastati otvaranjem tržišta prema EU, s aspekta neujednačenosti pristupa provedbe Uredbe Komisije (EC) broj 504/2008 u državama EU, zbog čega postoji potreba za jačanjem kapaciteta u smislu označavanja i identifikacije kopitara u Hrvatskoj, te stvaranje baze migracije kopitara po uzoru na onu kod goveda.

Keywords
identifikacija i označavanje konja; konjsko meso; sigurnost konjskog mesa

Hrčak ID: 104922

URI
https://hrcak.srce.hr/104922

[english] [german] [italian]

Visits: 975 *