hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa

mr. Nenad Cukon, dr.med.vet
Ingeborg Franković,
Alen Babić, ; Veterinarska ambulanta Pazin d.o.o., Pazin

Puni tekst: hrvatski, pdf (174 KB) str. 139-142 preuzimanja: 194* citiraj
APA 6th Edition
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I. i Babić,, A. (2013). Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 139-142. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104922
MLA 8th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, et al. "Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 139-142. https://hrcak.srce.hr/104922. Citirano 28.09.2020.
Chicago 17th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, Ingeborg Franković, i Alen Babić,. "Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 139-142. https://hrcak.srce.hr/104922
Harvard
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I., i Babić,, A. (2013). 'Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 139-142. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104922 (Datum pristupa: 28.09.2020.)
Vancouver
Cukon, dr.med.vet mN, Franković, I, Babić, A. Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 28.09.2020.];XV(2):139-142. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104922
IEEE
m.N. Cukon, dr.med.vet, I. Franković, i A. Babić,, "Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 139-142, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104922. [Citirano: 28.09.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (174 KB) str. 142-0 preuzimanja: 156* citiraj
APA 6th Edition
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I. i Babić,, A. (2013). Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 142-0. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104922
MLA 8th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, et al. "Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 142-0. https://hrcak.srce.hr/104922. Citirano 28.09.2020.
Chicago 17th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, Ingeborg Franković, i Alen Babić,. "Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 142-0. https://hrcak.srce.hr/104922
Harvard
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I., i Babić,, A. (2013). 'Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 142-0. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104922 (Datum pristupa: 28.09.2020.)
Vancouver
Cukon, dr.med.vet mN, Franković, I, Babić, A. Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 28.09.2020.];XV(2):142-0. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104922
IEEE
m.N. Cukon, dr.med.vet, I. Franković, i A. Babić,, "Identification of horses as a possible factor of safety of horse meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 142-0, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104922. [Citirano: 28.09.2020.]
Puni tekst: njemački, pdf (174 KB) str. 142-142 preuzimanja: 144* citiraj
APA 6th Edition
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I. i Babić,, A. (2013). Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 142-142. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104922
MLA 8th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, et al. "Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 142-142. https://hrcak.srce.hr/104922. Citirano 28.09.2020.
Chicago 17th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, Ingeborg Franković, i Alen Babić,. "Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 142-142. https://hrcak.srce.hr/104922
Harvard
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I., i Babić,, A. (2013). 'Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 142-142. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104922 (Datum pristupa: 28.09.2020.)
Vancouver
Cukon, dr.med.vet mN, Franković, I, Babić, A. Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 28.09.2020.];XV(2):142-142. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104922
IEEE
m.N. Cukon, dr.med.vet, I. Franković, i A. Babić,, "Identifikation von Pferden als möglicher Faktor der Sicherheit von Pferdefleisch", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 142-142, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104922. [Citirano: 28.09.2020.]
Puni tekst: talijanski, pdf (174 KB) str. 142-142 preuzimanja: 150* citiraj
APA 6th Edition
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I. i Babić,, A. (2013). Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 142-142. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104922
MLA 8th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, et al. "Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 142-142. https://hrcak.srce.hr/104922. Citirano 28.09.2020.
Chicago 17th Edition
Cukon, dr.med.vet, mr. Nenad, Ingeborg Franković, i Alen Babić,. "Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 142-142. https://hrcak.srce.hr/104922
Harvard
Cukon, dr.med.vet, m.N., Franković,, I., i Babić,, A. (2013). 'Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 142-142. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104922 (Datum pristupa: 28.09.2020.)
Vancouver
Cukon, dr.med.vet mN, Franković, I, Babić, A. Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 28.09.2020.];XV(2):142-142. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104922
IEEE
m.N. Cukon, dr.med.vet, I. Franković, i A. Babić,, "Individuazione del cavallo come possibile fattore di sicurezza della carne equina", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 142-142, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104922. [Citirano: 28.09.2020.]

Sažetak
Konjsko meso može biti vrijedna zamjena goveđem mesu u kulinarstvu, ponajprije zbog svog kemijskog sastava odnosno činjenice da je zbog niske količine masti (3%) konjsko meso lako probavljivo, pogodno čak i za dijetalnu prehranu. Cilj ovog rada je bio ustvrditi čimbenike koji mogu utjecati na sigurnost konjskog mesa, stoga je razmotrena legislativa o prometu kopitara i sljedivosti, te je na jednom primjeru iz prakse obavljena simulacija kontrole dopreme konja na klaoničku obradu u odobreni klaonički objekt za kopitare za period od jedne kalendarske godine. Iz dobivenih rezultata zaključeno je da se primjenom Pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara (ANON, 2009) uspostavila neprekinuta sljedivost od gospodarstva rođenja do klaoničkog objekta te su pošiljke popraćene podacima o prehrambenom lancu. Problem bi mogao nastati otvaranjem tržišta prema EU, s aspekta neujednačenosti pristupa provedbe Uredbe Komisije (EC) broj 504/2008 u državama EU, zbog čega postoji potreba za jačanjem kapaciteta u smislu označavanja i identifikacije kopitara u Hrvatskoj, te stvaranje baze migracije kopitara po uzoru na onu kod goveda.

Ključne riječi
identifikacija i označavanje konja; konjsko meso; sigurnost konjskog mesa

Hrčak ID: 104922

URI
https://hrcak.srce.hr/104922

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 962 *