Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa

mr. Nenad Cukon, dr.med.vet
Ingeborg Franković,
Alen Babić, ; Veterinarska ambulanta Pazin d.o.o., Pazin


Puni tekst: hrvatski pdf 174 Kb

str. 139-142

preuzimanja: 356

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 174 Kb

preuzimanja: 310

citiraj

Puni tekst: njemački pdf 174 Kb

str. 142-142

preuzimanja: 315

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 174 Kb

str. 142-142

preuzimanja: 317

citiraj


Sažetak

Konjsko meso može biti vrijedna zamjena goveđem mesu u kulinarstvu, ponajprije zbog svog kemijskog sastava odnosno činjenice da je zbog niske količine masti (3%) konjsko meso lako probavljivo, pogodno čak i za dijetalnu prehranu. Cilj ovog rada je bio ustvrditi čimbenike koji mogu utjecati na sigurnost konjskog mesa, stoga je razmotrena legislativa o prometu kopitara i sljedivosti, te je na jednom primjeru iz prakse obavljena simulacija kontrole dopreme konja na klaoničku obradu u odobreni klaonički objekt za kopitare za period od jedne kalendarske godine. Iz dobivenih rezultata zaključeno je da se primjenom Pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara (ANON, 2009) uspostavila neprekinuta sljedivost od gospodarstva rođenja do klaoničkog objekta te su pošiljke popraćene podacima o prehrambenom lancu. Problem bi mogao nastati otvaranjem tržišta prema EU, s aspekta neujednačenosti pristupa provedbe Uredbe Komisije (EC) broj 504/2008 u državama EU, zbog čega postoji potreba za jačanjem kapaciteta u smislu označavanja i identifikacije kopitara u Hrvatskoj, te stvaranje baze migracije kopitara po uzoru na onu kod goveda.

Ključne riječi

identifikacija i označavanje konja; konjsko meso; sigurnost konjskog mesa

Hrčak ID:

104922

URI

https://hrcak.srce.hr/104922

Datum izdavanja:

29.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 2.437 *