Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UČINCI HRANIDBE SOJINIM BRAŠNOM NA PERFORMANCU RASTA I BIOKEMIJSKA SVOJSTVA HEMOLIMFE DUNAVSKOG RAKA (ASTACUS LEPTODACYLUS ESCHSCHOLTZ, 1823)

Mahdi Banaee ; Department of Aquaculture, Natural Resource and Environmental Faculty, Behbahan Khatam Alanbia, University of Technology, Behbahan, Iran
Fatemeh Daryalaal ; Department of Aquaculture, Natural Resource and Environmental Faculty, Behbahan Khatam Alanbia, University of Technology, Behbahan, Iran
Mohammad Reza Emampoor ; Department of Aquaculture, Natural Resource and Environmental Faculty, Behbahan Khatam Alanbia, University of Technology, Behbahan, Iran
Maryam Yaghobi ; Department of Aquaculture, Natural Resource and Environmental Faculty, Behbahan Khatam Alanbia, University of Technology, Behbahan, Iran


Puni tekst: engleski pdf 17.939 Kb

str. 45-57

preuzimanja: 481

citiraj


Sažetak

Poput drugih vrsta rakova, dunavski rak (Astacus leptodacylus Eschscholtz, 1823) tijekom različitih životnih ciklusa može promijeniti svoju hranidbu ovisno o hrani koja je dostupna. Promjena hranidbe može utjecati na različite biološke indekse ove vrste, stoga ova studija ima za cilj proučiti promjene koje se mogu pojaviti tijekom promjene hranidbe raka u indeksima rasta, biokemijskim svojstvima hemolimfe i biokemijskim svojstvima njihova mesa. Svrha ovog eksperimenta je procijeniti učinke djelomične zamjene riblje hrane sa sojinim brašnom na performancu rasta, kvalitetu mesa i biokemijska svojstva hemolimfe dunavskog raka. 90 zdravih adultnih dunavskih rakova (W=35,50±4,05 g; TL=16,96±1,92 cm) su raspoređeni nasumce u 9 bazena od fiberglasa (200 L) te su tijekom 45 dana hranjeni s tri različite vrste hrane, uključujući hranidbu komercijalnim škampima, ribljom hranom (A) i sojinim brašnom (B). Rezultati su pokazali da je promjena hranidbe životinjskim proteinom u hranidbu biljnim proteinom uzrokovala značajan pad razine kolestoerola i triglicerida u hemolimfi, kao i masti mesa rakova koji su jeli hranu B, u usporedbi s rakovima koji su jeli hranu A. Nisu zamijećene značajnije promjene razine glukoze hemolimfe, AST i ALT prilikom različitih tretmana tijekom ovog eksperimentalnog razdoblja. Kao zaključak, utvrđeno je da iako se smanjila performanca rasta, povećana hranidba sojinim brašnom od 0,0% do 76% nije imala nikakvih negativnih učinaka na biokemijska svojstva.

Ključne riječi

dunavski rak; izvor proteina; indeksi rasta; kvaliteta mesa; biokemijska svojstva

Hrčak ID:

104942

URI

https://hrcak.srce.hr/104942

Datum izdavanja:

1.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.147 *