hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje sastava supstrata za dobivanje arome sira trapista

Jovica Hardi ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, F. Kuhača 20, 31000 Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 233-241 preuzimanja: 392* citiraj
APA 6th Edition
Hardi, J. (1987). Optimiranje sastava supstrata za dobivanje arome sira trapista. Mljekarstvo, 37 (8), 233-241. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104975
MLA 8th Edition
Hardi, Jovica. "Optimiranje sastava supstrata za dobivanje arome sira trapista." Mljekarstvo, vol. 37, br. 8, 1987, str. 233-241. https://hrcak.srce.hr/104975. Citirano 30.11.2021.
Chicago 17th Edition
Hardi, Jovica. "Optimiranje sastava supstrata za dobivanje arome sira trapista." Mljekarstvo 37, br. 8 (1987): 233-241. https://hrcak.srce.hr/104975
Harvard
Hardi, J. (1987). 'Optimiranje sastava supstrata za dobivanje arome sira trapista', Mljekarstvo, 37(8), str. 233-241. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104975 (Datum pristupa: 30.11.2021.)
Vancouver
Hardi J. Optimiranje sastava supstrata za dobivanje arome sira trapista. Mljekarstvo [Internet]. 1987 [pristupljeno 30.11.2021.];37(8):233-241. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104975
IEEE
J. Hardi, "Optimiranje sastava supstrata za dobivanje arome sira trapista", Mljekarstvo, vol.37, br. 8, str. 233-241, 1987. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104975. [Citirano: 30.11.2021.]

Sažetak
Rad prikazuje mogućnost razvoja arome sira trapista na supstratima koji su formulirani kao model-sistemi i optimirani (na temelju prethodnih istraživanja) tako, da osiguravaju maksimalnu aktivnost startera. Šest varijanti sastava načinjeno je na temelju kazeina u prahu, mlijeka u prahu, ultrafiltracijom ugušćenog mlijeka, maslaca i vode. Sve smjese, obogaćene oligo i mikroelementima i vitaminima, podvrgnute su nakon homogenizacije i sterilizacije fermentaciji s dva startera za industrijsku proizvodnju trapista. Aroma razvijena na pojedinim model-sistem,im,a, pod utjecajem oba startera, analizirana je headspace metodom plinske kromatografije, a kromatografski profili arome, uz usporedbu efikasnosti startera, statistički su obrađeni.

Ključne riječi
sir; trapist; sastav supstrata; aroma

Hrčak ID: 104975

URI
https://hrcak.srce.hr/104975

[engleski]

Posjeta: 622 *