Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RANGIRANJE KRITERIJA PRI UTVRĐIVANJU SPOSOBNOSTI TEHNOLOŠKOG PROCESA U PROIZVODNJI NAMJEŠTAJA

Krešimir Greger ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ksenija Šegotić ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tomislav Grladinović ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kristina Bičanić orcid id orcid.org/0000-0002-0212-2197 ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Perić ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 271 Kb

str. 279-285

preuzimanja: 1.100

citiraj


Sažetak

Današnji trend globalizacije svjetskog tržišta, konkurencije i sve veći zahtjevi potrošača učinili su kvalitetu proizvoda i usluga presudnim čimbenikom s kojim se osvaja tržište. Sve se to neupitno odražava i na proizvodnju namještaja u Republici Hrvatskoj zbog njene trajne orijentiranosti na izvoz kao jedini mogući način postizanja tržišne konkurentnosti.
Istraživački poligoni su bile dvije tvornice pločastog namještaja. Tijekom godinu i pol dana snimljeni su, prikupljeni i obrađeni podaci odabranih proizvoda, na osnovi kojih su prikazani najutjecajniji činitelji sposobnosti procesa za svaki od poligona. Za rangiranje kriterija pri utvrđivanju sposobnosti tehnološkog procesa primijenjena je metoda Analitičkog Hijerarhijskog Procesa (AHP). Istraživanje je pokazalo da su kriteriji koji najviše utječu na sposobnost tehnološkog procesa u proizvodnji namještaja: čovjek, materijal i stroj. Na osnovi dobivenih rezultata ovaj je rad prilog raspravi o poznatom i suvremenom razumijevanju kontrole kvalitete i predstavlja znanstvenu podlogu za izradu odgovarajućeg modela sposobnosti i stabilnosti.

Ključne riječi

proizvodnja namještaja; kvaliteta; AHP metoda; sposobnost i stabilnost tehnološkog procesa

Hrčak ID:

105353

URI

https://hrcak.srce.hr/105353

Datum izdavanja:

30.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.055 *