Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta topljenih sireva proizvedenih uz primjenu domaćih emulgatora KSS-1 i KSS-2 i fizikalno-kemijske karakteristike

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Spasenija Milanović
Dragoljub Gavarić
Ljiljana Kulić


Puni tekst: hrvatski pdf 835 Kb

str. 49-54

preuzimanja: 353

citiraj


Sažetak

Nakon višegodišnjih laboratorijskih, poluindustrijskih i industrijskih istraživanja, osvojena je industrijska proizvodnja domaćih soli za topljenje KSS-1 i KSS-2. Proizveden je topljeni sir u 9 pogona u Jugoslaviji korištenjem novih emulgirajućih agenasa i kvaliteta upoređena s topljenim sirom proizvedenim korištenjem uvoznih soli za topljenje. Izvršena fizičko-kemijska ispitivanja kvaliteta, kao dio kompletnih ispitivanja topljenih sireva pokazuju da su domaće soli dobre kvalitete jer nema bitnih razlika u dobivenim rezultatima između sireva proizvedenih korištenjem KSS-1 i KSS-2 soli i uvoznim solima.

Ključne riječi

topljeni sirevi; emulgator KSS-1 i KSS-2; fizikalno-kemijske karakteristike

Hrčak ID:

108705

URI

https://hrcak.srce.hr/108705

Datum izdavanja:

1.2.1986.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 797 *