Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Predkoncentriranje reverznom osmozom - prednosti i nedostaci

Dragoljub Gavarić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad


Puni tekst: hrvatski pdf 1.028 Kb

str. 299-306

preuzimanja: 918

citiraj


Sažetak

U radu je dat kratak revijalan prikaz osnovnih pokazatelja korištenja reverzne osmoze (RO) u cilju koncentriranja mlijeka i surutke. Posle kratkog istorijata razvoja RO i diskusije o pojedinim detaljima procesa, posebno je razmatrana ekonomičnost postupka i uspoređena je sa klasičnom evaporacijom. Obzirom na ograničene mogućnosti koncentriranja, do 30 % suhe tvari, reverzna osmoza može se koristiti u kombinaciji s evaporacijom, kako bi se višestruko uštedjela energija.

Ključne riječi

mlijeko; sirutka; reverzna osmoza; predkoncentriranje

Hrčak ID:

108932

URI

https://hrcak.srce.hr/108932

Datum izdavanja:

1.10.1986.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.478 *