Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene sastava ovčjeg mlijeka tokom laktacijskog perioda

Dragica Miočinović ; Institut za mlekarstvo, Novi Beograd
Mihajlo Ostojić
Julijana Vasić


Puni tekst: hrvatski pdf 567 Kb

str. 23-27

preuzimanja: 544

citiraj


Sažetak

Ovčarstvo je značajna grana stočarske proizvodnje i njegov razvoj je višestruko koristan. Veliki kompleksi zemljišta u brdsko-planinskim regijama naše zemlje najbolje se mogu koristiti preko sitne stoke - ovce. To nam jasno nameće potrebu bržeg razvoja ovčarstva. Do sada je kod nas u većini bio prisutan ekstenzivan način gajenja ovaca, što se odrazilo i na vrlo nisku proizvodnju mlijeka. Povećanje broja ovaca, izgradnja suvremenih ovčarskih farmi u kojima bi bio primijenjen najsuvremeniji način gajenja ovaca, a također i izmjena pasminskog sastava omogućili bi povećanje proizvodnje i poboljšanje kvalitete ovčjeg mlijeka.

Ključne riječi

ovčje mlijeko; sastav; laktacijski period

Hrčak ID:

109881

URI

https://hrcak.srce.hr/109881

Datum izdavanja:

2.1.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.012 *