hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Uvod u mikroemulzije

T. Jurkin ; Institut “Ruđer Bošković”, Zagreb, Hrvatska
M. Gotić ; Institut “Ruđer Bošković”, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 389-399 preuzimanja: 922* citiraj
APA 6th Edition
Jurkin, T. i Gotić, M. (2013). Uvod u mikroemulzije. Kemija u industriji, 62 (11-12), 389-399. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/110405
MLA 8th Edition
Jurkin, T. i M. Gotić. "Uvod u mikroemulzije." Kemija u industriji, vol. 62, br. 11-12, 2013, str. 389-399. https://hrcak.srce.hr/110405. Citirano 28.01.2020.
Chicago 17th Edition
Jurkin, T. i M. Gotić. "Uvod u mikroemulzije." Kemija u industriji 62, br. 11-12 (2013): 389-399. https://hrcak.srce.hr/110405
Harvard
Jurkin, T., i Gotić, M. (2013). 'Uvod u mikroemulzije', Kemija u industriji, 62(11-12), str. 389-399. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/110405 (Datum pristupa: 28.01.2020.)
Vancouver
Jurkin T, Gotić M. Uvod u mikroemulzije. Kemija u industriji [Internet]. 2013 [pristupljeno 28.01.2020.];62(11-12):389-399. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/110405
IEEE
T. Jurkin i M. Gotić, "Uvod u mikroemulzije", Kemija u industriji, vol.62, br. 11-12, str. 389-399, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/110405. [Citirano: 28.01.2020.]

Sažetak
U pregledu su prikazane glavne karakteristike mikroemulzija i njihove primjene. Mikroemulzije su termodinamički stabilni i optički izotropni sustavi koji se sastoje od ulja, vode i amfifilnih molekula koje nazivamo surfaktantima i kosurfaktantima. Mikroemulzija može biti sastavljena od mikrokapljica ulja u vodi ili od mikrokapljica vode u ulju, ili može biti tzv. bikontinuirana faza u kojoj se voda i ulje kontinuirano isprepliću u strukturi nalik spužvi. Mikroemulzije su samoorganizirajući sustavi i nastaju bez utroška energije. Mikroemulzije voda-u-ulju važne su za sintezu raznih anorganskih materijala. Reakcije se zbivaju u malom obujmu vode unutar mikrokapljice i zbog toga produkti često imaju poboljšane karakteristike u pogledu čistoće i raspodjele čestica po veličini. Veličinu mikrokapljica moguće je kontrolirati vrstom i omjerom surfaktanta i kosurfaktanta te kemijskim sastavom uljne i vodene faze. Mikroemulzije mogu imati složeno fazno ponašanje, koje se obično prikazuje faznim dijagramom. Osim spomenutih čistih strukturnih tipova, u mikroemulziji može biti zastupljeno i više njih odjednom. Surfaktanti su amfifilne molekule građene od hidrofilne glave i lipofilnog repa, zbog čega imaju afinitet i prema vodi i prema ulju. Njihova glavna svojstva su adsorpcija na međupovršini i samoorganizacija u supramolekulske strukture. Stvaranjem sloja na granici faza surfaktanti smanjuju površinsku napetost i stabiliziraju mikroemulziju. Prema vrsti hidrofilnog dijela surfaktanti se dijele u anionske, kationske, neionske i amfoterne. U pregledu su prikazane kemijske strukture njihovih tipičnih predstavnika. Mikroemulzijski agregati mogu imati različit oblik, kao npr. sferičan, elipsoidan, cilindričan, crvolik ili dvoslojni. Bikontinuirana faza također se javlja u više različitih oblika, npr. u heksagonskom, lamelnom ili kubičnom. Glavni parametri koji određuju mikrostrukturu su zakrivljenost međupovršinskog filma i kritični parametar pakiranja.

Ključne riječi
Mikroemulzija; fazni dijagram; surfaktanti; micele; mikroemulzijski agregat; , mikroemulzija voda-u-ulju

Hrčak ID: 110405

URI
https://hrcak.srce.hr/110405

[engleski]

Posjeta: 1.512 *