hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Osjetljivost na antibiotike i antimikrobna aktivnost autohtonih starter kultura kao parametri sigurnosti njihove primjene u proizvodnji svježeg sira

Andreja Leboš Pavunc
Blaženka Kos
Jasna Beganović   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1374-1097 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for Antibiotics, Enzymes, Probiotics and Starter Cultures Technology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Uroić
Dora Bučan
Jagoda Šušković

Puni tekst: engleski, pdf (664 KB) str. 185-194 preuzimanja: 835* citiraj
APA 6th Edition
Leboš Pavunc, A., Kos, B., Beganović, J., Uroić, K., Bučan, D. i Šušković, J. (2013). Antibiotic susceptibility and antimicrobial activity of autochthonous starter cultures as safety parameters for fresh cheese production. Mljekarstvo, 63 (4), 185-194. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/111096
MLA 8th Edition
Leboš Pavunc, Andreja, et al. "Antibiotic susceptibility and antimicrobial activity of autochthonous starter cultures as safety parameters for fresh cheese production." Mljekarstvo, vol. 63, br. 4, 2013, str. 185-194. https://hrcak.srce.hr/111096. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Leboš Pavunc, Andreja, Blaženka Kos, Jasna Beganović, Ksenija Uroić, Dora Bučan i Jagoda Šušković. "Antibiotic susceptibility and antimicrobial activity of autochthonous starter cultures as safety parameters for fresh cheese production." Mljekarstvo 63, br. 4 (2013): 185-194. https://hrcak.srce.hr/111096
Harvard
Leboš Pavunc, A., et al. (2013). 'Antibiotic susceptibility and antimicrobial activity of autochthonous starter cultures as safety parameters for fresh cheese production', Mljekarstvo, 63(4), str. 185-194. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/111096 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Leboš Pavunc A, Kos B, Beganović J, Uroić K, Bučan D, Šušković J. Antibiotic susceptibility and antimicrobial activity of autochthonous starter cultures as safety parameters for fresh cheese production. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2021.];63(4):185-194. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111096
IEEE
A. Leboš Pavunc, B. Kos, J. Beganović, K. Uroić, D. Bučan i J. Šušković, "Antibiotic susceptibility and antimicrobial activity of autochthonous starter cultures as safety parameters for fresh cheese production", Mljekarstvo, vol.63, br. 4, str. 185-194, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111096. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
U ovom radu istražena je osjetljivost na antibiotike i antimikrobna aktivnost odabranih autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline, koji su u prethodnim istraživanjima zadovoljili tehnološke kriterije za funkcionalne starter kulture namijenjene proizvodnji svježeg sira. Prema profilu topljivih staničnih proteina, dobivenom SDS-PAGE metodom, ustanovljeno je da u tradicionalno proizvedenom svježem siru prevladavaju dvije vrste bakterija mliječne kiseline, identificirane kao Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7. Ovi bakterijski sojevi nisu bili rezistentni, nego su pokazali osjetljivost na testirane antibiotike: ampicilin, bacitracin, penicillin G, azitromicin, kloramfenikol, klaritromicin, klindamicin, spiramicin, tetraciklin, streptomicin, neomicin, gentamicin, eritromicin, rifampicin i novobiocin. Bakterijski soj Lb. fermentum A8 posjeduje fenotipsku rezistenciju na vankomicin, ali ta je rezistencija urođena, nije prenosiva na druge bakterije i stoga je prihvatljiva s aspekta sigurnosti njegove primjene kao starter kulture. Ispitano je i antimikrobno djelovanje kultura Lb. fermentum A8 and Ec. faecium A7 prema test-mikroorganizmima: Listeria monocytogenes ATCC 11911, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1 i Staphylococcus aureus 3048. Prema dobivenim rezultatima, Lb. fermentum A8 i Ec. faecium A7 su sigurni s aspekta širenja antibiotičke rezistencije i mogu biti korisne kao zaštitne kulture koje inhibiraju bakterije, najčešće kontaminante hrane, uključujući i L. monocytogenes.

Ključne riječi
antimikrobna aktivnost; antibiotička rezistencija; autohtone starter kulture

Hrčak ID: 111096

URI
https://hrcak.srce.hr/111096

[engleski]

Posjeta: 1.523 *