hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj rednog broja laktacije na omjer važnih zdravih masnih kiselina u sirovom mlijeku krava holstein pasmine

Luděk Stádník ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521, Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Jaromír Ducháček
Monika Okrouhlá
Martin Ptáček
Jan Beran
Roman Stupka
Lukáš Zita

Puni tekst: engleski, pdf (187 KB) str. 195-202 preuzimanja: 777* citiraj
APA 6th Edition
Stádník, L., Ducháček, J., Okrouhlá, M., Ptáček, M., Beran, J., Stupka, R. i Zita, L. (2013). The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows. Mljekarstvo, 63 (4), 195-202. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/111097
MLA 8th Edition
Stádník, Luděk, et al. "The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows." Mljekarstvo, vol. 63, br. 4, 2013, str. 195-202. https://hrcak.srce.hr/111097. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Stádník, Luděk, Jaromír Ducháček, Monika Okrouhlá, Martin Ptáček, Jan Beran, Roman Stupka i Lukáš Zita. "The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows." Mljekarstvo 63, br. 4 (2013): 195-202. https://hrcak.srce.hr/111097
Harvard
Stádník, L., et al. (2013). 'The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows', Mljekarstvo, 63(4), str. 195-202. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/111097 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Stádník L, Ducháček J, Okrouhlá M, Ptáček M, Beran J, Stupka R i sur. The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2021.];63(4):195-202. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111097
IEEE
L. Stádník, et al., "The effect of parity on the proportion of important healthy fatty acids in raw milk of Holstein cows", Mljekarstvo, vol.63, br. 4, str. 195-202, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111097. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi i procijeniti utjecaj rednog broja laktacije na udio pojedinih skupina masnih kiselina, u mlijeku holstein krava tijekom prve faze laktacije, s naglaskom na njihovu potencijalnu važnost za zdravlje potrošača. Ukupno 25 holstein krava, devet prvotelkinja, devet u drugoj, i sedam u trećoj i naknadnim laktacijama, promatrane su i uzorkovane u sedmodnevnim intervalima tijekom prvih 17 tjedana laktacije. Utvrđivan je udio zasićenih (unutar te skupine hiperkolesterolemičnih i hlapivih masnih kiselina) te nezasićenih (unutar te skupine mononezasićenih i polinezasićenih) masnih kiselina u uzorcima mliječne masti (n=425). Utjecaj rednog broja laktacije i negativne energetske bilance, kao i regresija, na tjedne laktacije i omjer masti i proteina procijenjeni su pomoću SAS 9.3. Značajno (P<0,01) manji udio po zdravlje nepovoljnih hiperkolesterolemičnih masnih kiselina utvrđen je u prvotelkinja (-2,67 %) i onih u 3. i naknadnim laktacijama (-2,94 %) u odnosu na krave u drugoj laktaciji, kao i istodobno veći udio po zdravlje povoljnih nezasićenih masnih kiselina (2,07 %, odnosno 3,08 %). Utvrđena veza objašnjava se stresom organizma prouzrokovanim početkom proizvodnje mlijeka i održavanjem te proizvodnje tijekom kasnijih laktacija. Dakle, općenito dulji životni vijek mliječnih krava može utjecati na kvalitetu sirovog mlijeka, osobito s obzirom na sastav masnih kiselina.

Ključne riječi
govedo; dugovječnost; proizvodnja mlijeka; kvaliteta mlijeka; sastav mliječne masti

Hrčak ID: 111097

URI
https://hrcak.srce.hr/111097

[engleski]

Posjeta: 1.325 *