hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Upotreba prediktivnih modela za analizu rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u kravljem, kozjem i sojinom mlijeku

Vedran Slačanac
Mirela Lučan
Jovica Hardi
Kristina Habschied   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9404-5688 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology,Department for Food Technology, Kuhačeva 18, 31000 Osijek, Croatia
Vinko Krstanović
Goran Gagula

Puni tekst: engleski, pdf (386 KB) str. 220-227 preuzimanja: 728* citiraj
APA 6th Edition
Slačanac, V., Lučan, M., Hardi, J., Habschied, K., Krstanović, V. i Gagula, G. (2013). Predictive modeling of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 growth in cow’s, goat’s and soy milk. Mljekarstvo, 63 (4), 220-227. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/111100
MLA 8th Edition
Slačanac, Vedran, et al. "Predictive modeling of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 growth in cow’s, goat’s and soy milk." Mljekarstvo, vol. 63, br. 4, 2013, str. 220-227. https://hrcak.srce.hr/111100. Citirano 20.02.2020.
Chicago 17th Edition
Slačanac, Vedran, Mirela Lučan, Jovica Hardi, Kristina Habschied, Vinko Krstanović i Goran Gagula. "Predictive modeling of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 growth in cow’s, goat’s and soy milk." Mljekarstvo 63, br. 4 (2013): 220-227. https://hrcak.srce.hr/111100
Harvard
Slačanac, V., et al. (2013). 'Predictive modeling of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 growth in cow’s, goat’s and soy milk', Mljekarstvo, 63(4), str. 220-227. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/111100 (Datum pristupa: 20.02.2020.)
Vancouver
Slačanac V, Lučan M, Hardi J, Habschied K, Krstanović V, Gagula G. Predictive modeling of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 growth in cow’s, goat’s and soy milk. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 20.02.2020.];63(4):220-227. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111100
IEEE
V. Slačanac, M. Lučan, J. Hardi, K. Habschied, V. Krstanović i G. Gagula, "Predictive modeling of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 growth in cow’s, goat’s and soy milk", Mljekarstvo, vol.63, br. 4, str. 220-227, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111100. [Citirano: 20.02.2020.]

Sažetak
Cilj rada bio je upotrijebiti jedan od prediktivnih modela rasta bakterija za analizu rasta probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u kravljem, kozjem i sojinom mlijeku. Korišten je Gompertzov model, a prikladnost modela je procijenjena Schnuteovim algoritmom. Osim za analizu rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, Gompertzov model korišten je i za analizu kretanja pH vrijednosti tijekom fermentacije. Eksperimentalni rezultati, kao i vrijednosti kinetičkih parametara, dobiveni u ovom radu, pokazali su da je najveća brzina rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 bila u kozjem mlijeku, a najmanja u sojinom mlijeku. Suprotno u odnosu na rast Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, pH vrijednost opadala je brže u sojinom mlijeku nego u kravljem. Najveći pad pH bio je također u kozjem mlijeku, što potvrđuju rezultati naših prethodnih studija kao i rezultati drugih autora. Gompertzov model pokazao se pogodnim za analizu tijeka i kinetike fermentacije u ove tri vrste mlijeka i može se koristiti za analizu kinetike rasta drugih probiotičkih i starter kultura u mlijeku.

Ključne riječi
brzina rasta bakterija; kinetika fermentacije; modeliranje; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12

Hrčak ID: 111100

URI
https://hrcak.srce.hr/111100

[engleski]

Posjeta: 1.162 *