Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Karakteristike kvalitete izabranih proizvoda od mlijeka u Srbiji

Ilija Djekic
Jelena Miocinovic orcid id orcid.org/0000-0003-1634-0555 ; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Boris Pisinov
Snezana Ivanovic
Nada Smigic


Puni tekst: engleski pdf 315 Kb

str. 228-236

preuzimanja: 1.392

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je usporediti usuglašenost izabranih karakteristika kvalitete komercijalnih proizvoda od mlijeka sa zahtjevima zakonske regulative Republike Srbije. Uzorkovano je 706 različitih proizvoda i obuhvaćeni su mlijeko (pasterizirano i UHT), fermentirani proizvodi od mlijeka (jogurt i kiselo mlijeko) i mlijeko u prahu (punomasno mlijeko u prahu i obrano mlijeko u prahu). Svi proizvodi prikupljeni su s tržišta a ovisno o vrsti proizvoda, analizirani su mliječna mast, pH vrijednost, udjel vode i proteini. Rezultati su tumačeni u odnosu na kapacitet mljekara u kojima su proizvedeni. Osim u slučaju fermentiranih proizvoda od mlijeka sa sadržajem mliječne masti od 3,2 %, sve ostale karakteristike bile su u skladu s vrijednostima zahtijevanim u zakonskoj regulativi. Istraživanjem je uočeno da su u mljekarama manjeg kapaciteta veća variranja vrijednosti karakteristika kvalitete proizvoda od mlijeka.

Ključne riječi

kvaliteta; fermentirani napici; mlijeko; mlijeko u prahu; regulativa

Hrčak ID:

111101

URI

https://hrcak.srce.hr/111101

Datum izdavanja:

25.11.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.598 *