Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja feta i teleme sira od ultrafiltriranog kravljeg i ovčjeg mlijeka

B. Veinoglou ; Poljoprivredni fakultet, Atena, Grčka
E. Voyatzoglou
E. Anifantakis


Puni tekst: hrvatski pdf 489 Kb

str. 30-32

preuzimanja: 612

citiraj


Sažetak

Ultrafiltracija je filtriranje tekućine kroz semipermeabilne membrane, a pod pritiskom membrane zadržavaju tvari molekularne težine veće od 1.000. Posljednjih godina ovu metodu koriste neke industrije za koncentriranje mlijeka i sirutke za različitu upotrebu. Prednosti koncentriranja mlijeka i sirutke ultrafiltracijom su uklanjanje vode, laktoze i mineralnih tvari bez promjene faze, a uz zadržavanje njihovih fizikalno-kemijskih osobina.

Ključne riječi

sir; feta; teleme; ultrafiltrirano kravlje i ovčje mlijeko

Hrčak ID:

111306

URI

https://hrcak.srce.hr/111306

Datum izdavanja:

1.2.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.166 *