hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Marić
Gizela Vič

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 104-113 preuzimanja: 316* citiraj
APA 6th Edition
Carić, M., Gavarić, D., Marić, S. i Vič, G. (1978). Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze. Mljekarstvo, 28 (5), 104-113. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/111401
MLA 8th Edition
Carić, Marijana, et al. "Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze." Mljekarstvo, vol. 28, br. 5, 1978, str. 104-113. https://hrcak.srce.hr/111401. Citirano 17.01.2021.
Chicago 17th Edition
Carić, Marijana, Dragoljub Gavarić, Spasenija Marić i Gizela Vič. "Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze." Mljekarstvo 28, br. 5 (1978): 104-113. https://hrcak.srce.hr/111401
Harvard
Carić, M., et al. (1978). 'Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze', Mljekarstvo, 28(5), str. 104-113. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/111401 (Datum pristupa: 17.01.2021.)
Vancouver
Carić M, Gavarić D, Marić S, Vič G. Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze. Mljekarstvo [Internet]. 1978 [pristupljeno 17.01.2021.];28(5):104-113. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111401
IEEE
M. Carić, D. Gavarić, S. Marić i G. Vič, "Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze", Mljekarstvo, vol.28, br. 5, str. 104-113, 1978. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111401. [Citirano: 17.01.2021.]

Sažetak
U procesu proizvodnje sira kao što je poznato za koagulaciju kazeina koristi se kimozin, proteolitički enzim koji je zbog svog porijekla veoma skup, na tržištu se nalazi u ograničenim količinama i često je loše kvalitete. Posljednjih godina u svijetu se u cilju eliminiranja ovih nedostataka razvija proizvodnja proteolitičkih preparata mikrobiološkog porijekla kao zamjena kimozinu. Do sada je utvrđeno oko 40 mikroorganizama čiji enzimi samostalno ili kombinirani mogu se koristiti u tehnološkom procesu proizvodnje sira.

Ključne riječi
mlijeko; novosadski sir; zrenje; renilaza; razgradnja proteina; elektroforetsko ispitivanje

Hrčak ID: 111401

URI
https://hrcak.srce.hr/111401

[engleski]

Posjeta: 493 *