Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Osvrt na neke mogućnosti proizvodnje domaćeg svježeg sira na industrijski način

Nikola Taboršak ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 915 Kb

str. 227-232

preuzimanja: 659

citiraj


Sažetak

Domaći svježi sir je i dalje u značajnoj mjeri prisutan na našim trgovima posebno u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Tržnice Zagreba i okolice pokazuju da je to veoma tražen proizvod unatoč tome što se često prodaje veoma nekvalitetan. Istina, može se kupiti i izuzetno kvalitetan. Sastav toga sira veoma varira, a isto tako postoje i velike varijacije u organoleptičkim svojstvima. S druge strane ne možemo poreći da je kvalitetan proizvod veoma tražen i da se tretira i kao gastronomski specijalitet s obzirom na široke mogućnosti primjene u domaćinstvu te za pripremu domaćih specijaliteta. U industrijskim uvjetima ili se nije uspjelo dobiti proizvod potrebnih karakteristika ili se nije učinilo dovoljno napora.

Ključne riječi

domaći svježi sir; proizvodnja; industrija

Hrčak ID:

111698

URI

https://hrcak.srce.hr/111698

Datum izdavanja:

1.10.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.243 *