hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak zeolit klinoptilolita

Katarina Špiranec ; Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
prof. Damir Mihelić ; Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Daniel Špoljarić
prof. Maja Popović ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
doc. Gordan Mršić ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, Ilica 335, Zagreb
Igor Špoljarić ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, Ilica 335, Zagreb
Siniša Srčec ; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Mislava Demerca 1, Križevci
prof. Željka Cvrtila Fleck ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
prof. Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (367 KB) str. 452-454 preuzimanja: 249* citiraj
APA 6th Edition
Špiranec, K., Mihelić, p.D., Špoljarić, D., Popović, p.M., Mršić, d.G., Špoljarić, I., ... Kozačinski, p.L. (2013). Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak zeolit klinoptilolita. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (6), 452-454. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112273
MLA 8th Edition
Špiranec, Katarina, et al. "Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak zeolit klinoptilolita." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 6, 2013, str. 452-454. https://hrcak.srce.hr/112273. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Špiranec, Katarina, prof. Damir Mihelić, Daniel Špoljarić, prof. Maja Popović, doc. Gordan Mršić, Igor Špoljarić, Siniša Srčec, prof. Željka Cvrtila Fleck i prof. Lidija Kozačinski. "Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak zeolit klinoptilolita." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 6 (2013): 452-454. https://hrcak.srce.hr/112273
Harvard
Špiranec, K., et al. (2013). 'Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak zeolit klinoptilolita', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(6), str. 452-454. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112273 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Špiranec K, Mihelić pD, Špoljarić D, Popović pM, Mršić dG, Špoljarić I i sur. Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak zeolit klinoptilolita. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 18.07.2019.];XV(6):452-454. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112273
IEEE
K. Špiranec, et al., "Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak zeolit klinoptilolita", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 6, str. 452-454, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112273. [Citirano: 18.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (949 KB) str. 484-487 preuzimanja: 207* citiraj
APA 6th Edition
Špiranec, K., Mihelić, p.D., Špoljarić, D., Popović, p.M., Mršić, d.G., Špoljarić, I., ... Kozačinski, p.L. (2013). Chemical quality of chicken meat originated from broilers fed with the addition of zeolite clinoptilolite. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (6), 484-487. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112273
MLA 8th Edition
Špiranec, Katarina, et al. "Chemical quality of chicken meat originated from broilers fed with the addition of zeolite clinoptilolite." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 6, 2013, str. 484-487. https://hrcak.srce.hr/112273. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Špiranec, Katarina, prof. Damir Mihelić, Daniel Špoljarić, prof. Maja Popović, doc. Gordan Mršić, Igor Špoljarić, Siniša Srčec, prof. Željka Cvrtila Fleck i prof. Lidija Kozačinski. "Chemical quality of chicken meat originated from broilers fed with the addition of zeolite clinoptilolite." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 6 (2013): 484-487. https://hrcak.srce.hr/112273
Harvard
Špiranec, K., et al. (2013). 'Chemical quality of chicken meat originated from broilers fed with the addition of zeolite clinoptilolite', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(6), str. 484-487. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112273 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Špiranec K, Mihelić pD, Špoljarić D, Popović pM, Mršić dG, Špoljarić I i sur. Chemical quality of chicken meat originated from broilers fed with the addition of zeolite clinoptilolite. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 18.07.2019.];XV(6):484-487. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112273
IEEE
K. Špiranec, et al., "Chemical quality of chicken meat originated from broilers fed with the addition of zeolite clinoptilolite", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 6, str. 484-487, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112273. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Učinak dodatka nativnog zeolit klinoptilolita na kvalitetu mesa tovnih pilića istražen je u ovom radu. Zeoliti su prirodni minerali vulkanskog
porijekla, koji zbog svoje kristalno rešetkaste strukture imaju sposobnost upijanja i vezivanja različitih tvari. To su minerali
antiseptičkog i antibakterijskog djelovanja te se danas kao takvi često primjenjuju u okviru veterinarske medicine. Prema EU regulativi preporučeni dodatak hrani za životinje je nutraceutik zeolit klinoptilolit. U istraživanju su korišteni bataci i bijelo meso od 15 tovnih pilića iz svake pokusne skupine kako bi se ispitao utjecaj dodatka prirodnog zeolit klinoptilolita standardnoj krmnoj smjesi za tovne piliće na kemijsku kvalitetu mesa pomoću standardnih kemijskih metoda. Rezultati ovog istraživanja pokazuju pozitivan učinak prirodnog zeolit kliniptilolita na kvalitetu mesa tovnih pilića.

Ključne riječi
tovni pilići; zeolit klinoptilolit; kvaliteta mesa

Hrčak ID: 112273

URI
https://hrcak.srce.hr/112273

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 812 *