hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke

doc. Marina Krvavica ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV Knin
prof. Jozo Rogošić
Tomislav Šarić ; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Trg kneza Višelava 10, Zadar
Ivan Župan ; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Trg kneza Višelava 10, Zadar
doc. Amir Ganić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sveučilišta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Ante Madir, dr.vet.med ; Pršut Voštane d.o.o., Čaporice 145, Trilj

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 455-463 preuzimanja: 311* citiraj
APA 6th Edition
Krvavica, d.M., Rogošić, p.J., Šarić, T., Župan, I., Ganić, d.A. i Madir, dr.vet.med, A. (2013). Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (6), 455-463. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112275
MLA 8th Edition
Krvavica, doc. Marina, et al. "Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 6, 2013, str. 455-463. https://hrcak.srce.hr/112275. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Krvavica, doc. Marina, prof. Jozo Rogošić, Tomislav Šarić, Ivan Župan, doc. Amir Ganić i Ante Madir, dr.vet.med. "Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 6 (2013): 455-463. https://hrcak.srce.hr/112275
Harvard
Krvavica, d.M., et al. (2013). 'Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(6), str. 455-463. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112275 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Krvavica dM, Rogošić pJ, Šarić T, Župan I, Ganić dA, Madir, dr.vet.med A. Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 19.07.2019.];XV(6):455-463. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112275
IEEE
d.M. Krvavica, p.J. Rogošić, T. Šarić, I. Župan, d.A. Ganić i A. Madir, dr.vet.med, "Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 6, str. 455-463, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112275. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
S ciljem utvrđivanja pokazatelja klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke iz ekstenzivnog uzgoja, zaklano
je 18 janjadi dobi 100±5 dana, po 6 iz tri županije: Šibensko-kninske (ŠK), Zadarske (Z) i Splitsko-dalmatinske (SD) od kojih pola muške
(M), a pola ženske janjadi (Ž). Nakon klanja i klaoničke obrade trupova izvršeno je rasijecanje na osnovne dijelove trupa. Istraživanjem je utvrđeno da su janjad ŠK (24,75 kg) i Z (24,75 kg) bila teža (P<0,05) od janjadi SD (21,17 kg), a slične su razlike (P<0,05) utvrđene i za klaoničku masu (ŠK 12,10 kg; Z 11,92 kg; SD 9,75 kg), masu kože i nogu, pluća i srca, slezene te jetara, no razlike u randmanu hladnog trupa (ŠK 48,87%, Z 48,12%, SD 46,11%) nisu bile statistički značajne. Klasifi kacijom na liniji klanja svi su trupovi svrstani u kategoriju L, od kojih je 50% bilo u razredu B klasa 1, 22% u razredu C klasa 1, a 28% u razredu C klasa 2. Pri tom su svi trupovi iz SD županije bili u razredu B klasa 1, trupovi iz Z županije podjednako u sva tri razreda i klase (B1, C1, C2), a trupovi iz ŠK županije 50% u razredu C klasa 1, 33% u razredu C klasa 2 i 17% u razredu B klasa 1. Rasijecanjem trupova na osnovne dijelove utvrđeno je da but s potkoljenicom, plećka i potplećka zajedno čine gotovo 40% mase trupa. But s potkoljenicom, leđa, plećka, potplećka i glava janjadi SD imali su značajno manju (P<0,05) masu u odnosu na janjad iz druge dvije županije, što je posljedica znatno manje prosječne mase trupa navedene janjadi. Unatoč utvrđenim razlikama u kvaliteti trupa janjadi iz pojedinih županija, može se zaključiti da su svi trupovi visoke kvalitete i vrlo povoljne konformacije.

Ključne riječi
dalmatinska janjetina; klaonička vrijednost janjadi; osnovni dijelovi janjećih trupova

Hrčak ID: 112275

URI
https://hrcak.srce.hr/112275

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 590 *