hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa

Ana Kaić ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Ivica Kos ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Božidar Nikšić, dipl.ing.agr ; Budak 126 a, Gospić

Puni tekst: hrvatski, pdf (227 KB) str. 464-474 preuzimanja: 364* citiraj
APA 6th Edition
Kaić, A., Kos, I. i Nikšić, dipl.ing.agr, B. (2013). Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (6), 464-474. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112277
MLA 8th Edition
Kaić, Ana, et al. "Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 6, 2013, str. 464-474. https://hrcak.srce.hr/112277. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Kaić, Ana, Ivica Kos i Božidar Nikšić, dipl.ing.agr. "Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 6 (2013): 464-474. https://hrcak.srce.hr/112277
Harvard
Kaić, A., Kos, I., i Nikšić, dipl.ing.agr, B. (2013). 'Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(6), str. 464-474. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112277 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Kaić A, Kos I, Nikšić, dipl.ing.agr B. Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 18.07.2019.];XV(6):464-474. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112277
IEEE
A. Kaić, I. Kos i B. Nikšić, dipl.ing.agr, "Načini poboljšanja nutritivno-funkcionalnih svojstava mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 6, str. 464-474, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112277. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Uloga mesa u prehrani ljudi je u današnje vrijeme česta tema diskusija. Iako meso ima bez sumnje visoku hranidbenu vrijednost, vrlo često se njegova konzumacija prikazuje kao jednim od najvažnijih čimbenika u prehrani koji negativno utječe na ljudsko zdravlje. Unatoč tome, razvoj i strategije primjene mesa kao funkcionalne hrane pružaju sve više različitih mogućnosti modifi kacije pojedinih komponenti u sastavu mesa i mesnih proizvoda. Samim time se stvaraju novi trendovi u prodaji i potrošnji mesa i mesnih proizvoda, a ponuda na tržištu je veća i raznovrsnija. Uvažavajući utvrđene činjenice i teorijske postavke funkcionalne hrane, opisan je razvoj njegova koncepta u Japanu i Europskoj uniji. Nadalje, opisane su strategije korištene u modifi kaciji sastava mesa u procesu proizvodnje, načini smanjenja, zamjene ili eliminacije sastojaka nepovoljnih za ljudsko zdravlje i mogućnosti dodavanja sastojaka s funkcionalnim obilježjima.

Ključne riječi
funkcionalna hrana; meso; strategije

Hrčak ID: 112277

URI
https://hrcak.srce.hr/112277

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 672 *