hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane

mr. Nenad Cukon,

Puni tekst: hrvatski, pdf (400 KB) str. 475-479 preuzimanja: 394* citiraj
APA 6th Edition
Cukon,, m.N. (2013). Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (6), 475-479. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/112279
MLA 8th Edition
Cukon,, mr. Nenad. "Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 6, 2013, str. 475-479. https://hrcak.srce.hr/112279. Citirano 16.07.2019.
Chicago 17th Edition
Cukon,, mr. Nenad. "Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 6 (2013): 475-479. https://hrcak.srce.hr/112279
Harvard
Cukon,, m.N. (2013). 'Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(6), str. 475-479. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/112279 (Datum pristupa: 16.07.2019.)
Vancouver
Cukon, mN. Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 16.07.2019.];XV(6):475-479. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112279
IEEE
m.N. Cukon,, "Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 6, str. 475-479, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/112279. [Citirano: 16.07.2019.]

Sažetak
Alergija na konzumna kokošja jaja općenito je prihvaćena kao jedna od najčešćih alergija na hrane, sa procjenom prevalencije od
0,2% do 7%. Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane uvjetuje prilagodbu preduvjetnih programa, prilagodbu
plana proizvodnje pa i rekonstrukcije i premještanje u proizvodnji – sve s ciljem izbjegavanja križne kontaminacije u upravljanju
sustavom sigurnosti hrane. Pri tome, procjenu rizika koristimo kao alat za dokazivanje rizika alergena jaja na područjima koja imaju
direktni ili indirektni utjecaj na sigurnost proizvoda. Jedina dva rješenja koja se pri tome nameću jest fi zička odvojenost proizvodnih
linija, te jasno i ispravno deklariranje gotovog proizvoda. Svaka polurješenja predstavljaju kontinuirani rizik, a za potrošača moguću
opasnost.

Ključne riječi
jaja; alergija; bjelančevine iz jaja; upravljanje rizikom alergena

Hrčak ID: 112279

URI
https://hrcak.srce.hr/112279

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 585 *