Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROMJENE U SASTAVU TKIVA SVINJA TIJEKOM RASTA

Dragutin Vincek ; Varazdin County, Department of Agriculture, Franjevacki Trg 7, Varazdin, Croatia
Goran Kušec ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia
Zlata Maltar ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia
Ivona Đurkin ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 270 Kb

str. 45-50

preuzimanja: 291

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je proučiti promjene u sastavu tkiva svinja tokom rasta. Istraživanje je provedeno na 60 svinja (30 kastrata i 30 nazimica) u dobnom intervalu između 49 i 215 dana. Kroz cijelo vrijeme istraživanja, svaka pojedina životinja vagana je svakih sedam dana. Svakih tri tjedna, odabrane su četiri prosječne životinje s obzirom na prosječnu tjelesnu masu skupine, te se obavljala disekcija. Glavni dijelovi trupova (but, plećka, leđa, rebra i vrat) su disekcijom bili secirani na mišiće, kosti, intramuskularnu mast (IMF) i potkožno masno tkiva s kožom. Najintenzivniji rast mišićnog tkiva primijećen je u interval između 83 i 167 dana starosti. Razlike u sastavu tkiva svinja unutar pasmine izrazito su pod utjecajem spola. Nazimice su imale veći postotak mišićnog tkiva u odnosu na distribuciju drugih tkiva u polovicama. Na kraju tova rast mišića se usporava; vrijeme i brzina po kojoj se događa taj proces ovise o spolu i genetskoj strukturi životinje. Značajna akumulacija masnog tkiva započinje kod većih težina životinja.

Ključne riječi

rast; svinje; sastav tkiva

Hrčak ID:

112832

URI

https://hrcak.srce.hr/112832

Datum izdavanja:

17.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 854 *