hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Forum za probleme mira i sigurnosti: Nova koncepcija sigurnosti za Europu

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
Cilj ovoga rada jest izložiti ideje i predložiti političko djelovanje koje bi moglo pomoći u preoblikovanju europske sigurnosti poslije događanja 1989.-1992. godine. Pisan je imajući na umu verifikacionu konferenciju Komiteta za europsku sigurnost i suradnju (KESS), Helsinki, proljeće 1992.
Europska sigurnost, koju smatramo jednom od dimenzija globalne sigurnosti, moramo promatrati s obzirom na njene kulturne korijene: novi europski identitet, koji se temelji na općim vrijednostima demokracije, pravde i solidarnosti treba tako oblikovati da postoji istovremeno s novoodređenim, ali ne i poništenim regionalnim i nacionalnim naslijeđem. Izgradnjom zajedničke svijesti novi Europljani morat će se suprotstaviti izazovima koje predstavlja njihova početna neukorijenjenost i društveni poremećaji do kojih dolazi zbog ekonomske politike, koja odgovara ideologiji "tržište spram vlade".
Prednost treba dati očuvanju ili stvaranju većih jedinica, a ne raspadu u male suverene države. Međutim, neovisna država morat će se priznati kadgod je stvorena kao višestranačka demokracija na slobodnom referendumu pod međunarodnim nadzorom, i kadgod prihvaća i ostvaruje mjerila UN i KESS-a s obzirom na ljudska prava, prava manjina i mirno rješenje sukoba.

Hrčak ID: 112997

URI
https://hrcak.srce.hr/112997

[engleski]

Posjeta: 158 *