Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Jednostavna i brza metoda određivanja udjela ukupnih karotenoida u liofiliziranoj marelici (Prunus armeniaca L.) pomoću refleksne kolorimetrije i fotoakustične spektroskopije

Ottó Dóka ; Department of Physics and Mathematics, University of West Hungary, Deák F. sq. 1, HU-9200 Mosonmagyaróvár, Hungary
Gitta Ficzek ; Department of Fruit Science, Corvinus University, Villányi str. 29–43, HU-1118 Budapest, Hungary
Svjetlana Luterotti ; Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Ante Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Dane Bicanic ; Laboratory of Biophysics, Wageningen University, Dreijenlaan 3, NL-6703 HA Wageningen, The Netherlands
Ruud Spruijt ; Laboratory of Biophysics, Wageningen University, Dreijenlaan 3, NL-6703 HA Wageningen, The Netherlands
Josephus G. Buijnsters ; Department of Metallurgy and Materials Engineering, KU Leuven, Kasteelpark Arenberg 44, BE-3001 Leuven, Belgium
László Szalay ; Department of Fruit Science, Corvinus University, Villányi str. 29–43, HU-1118 Budapest, Hungary
György Végvári ; Department of Fruit Science, Corvinus University, Villányi str. 29–43, HU-1118 Budapest, Hungary


Puni tekst: engleski pdf 188 Kb

str. 453-459

preuzimanja: 3.068

citiraj


Sažetak

Fotoakustična spektroskopija (PAS) i refleksna kolorimetrija predložene su kao nove metode određivanja udjela ukupnih karotenoida u liofiliziranom prahu marelice. Rezultati dobiveni ispitivanjem sedam kultivara marelice ovim dvjema tehnikama uspoređeni su s onima dobivenim konvencionalnom vidljivom spektrofotometrijom i tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najbolje su korelacije dobivene između udjela ukupnih karotenoida (vidljivom je spektrofotometrijom utvrđen udjel od 1,2 do 3,4 mg u 100 g svježe mase) i kolorimetrijskog indeksa a* (parametar crvenila ispitanog uzorka), te metodom PAS s argonskim laserom ili ksenonskom lampom kao izvorom zračenja. U sva su tri slučaja dobivene usporedljive linearne korelacije. Međutim, s obzirom na osjetljivost i preciznost rezultata izraženih pomoću granice detekcije i ponovljivosti mjerenja, najboljom se pokazala metoda PAS sa ksenonskom lampom, zatim kolorimetrijski indeks a* i naposljetku metoda PAS s argonskim laserom. Obje su metode PAS imale podjednake Pearsonove koeficijente korelacije (R=0,987 i R=0,991). Ipak, rezidualna suma kvadrata (RSS) i rezidualna standardna devijacija linijske regresije (sy/x) značajno su se razlikovale. Za metodu PAS sa ksenonskom lampom ovi su parametri bili znatno manji nego za metodu PAS s argonskim laserom. Također, nepreciznost je metode izražena pomoću relativne standardne devijacije (RSD) bila od 1 do 3 % za metodu PAS sa ksenonskom lampom i od 2 do 6 % za metodu PAS s argonskim laserom. S druge je pak strane, kao što je i bilo očekivano, kalibracijska osjetljivost postignuta za signal PAS induciran argonskim laserom pri 481 nm bila znatno niža od one dobivene ksenonskom lampom pri 470 nm. Ipak, zahvaljujući bitno nižoj vrijednosti sy/x, granica detekcije metode PAS sa ksenonskom lampom (0,59 mg u 100 g) bila je dvostruko manja od one metode PAS s argonskim laserom (1,10 mg u 100 g). Nasuprot tomu, metoda PAS s argonskim laserom imala je bolju preciznost instrumenta (nepreciznost mjerenja od samo 0,1-0,6 %) i standardnu pogrešku ponderirane sredine (0,1-0,3 %), u usporedbi s metodom PAS sa ksenonskom lampom (0,5-8,0 % odnosno 0,4-1,7 %). Među kolorimetrijskim indeksima samo je indeks a* bio koristan za analizu; odlične vrijednosti R, ali skromne vrijednosti RSS i sy/x rezultirale su granicom detekcije od 0,70 mg u 100 g i prihvatljivom nepreciznošću mjerenja od najviše 3 %. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se analitičke tehnike, poput refleksne kolorimetrije i fotoakustične spektroskopije mogu primijeniti za pouzdano određivanje udjela ukupnih karotenoida u liofiliziranim homogenatima marelice, i to bez uporabe reagenasa.

Ključne riječi

ukupni karotenoidi; β-karoten; marelica (Prunus armeniaca L.); fotoakustična spektroskopija; kolorimetrija

Hrčak ID:

114461

URI

https://hrcak.srce.hr/114461

Datum izdavanja:

26.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.990 *