Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mogućnosti korištenja sirutke u prehrani

Davor Baković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik


Puni tekst: hrvatski pdf 744 Kb

str. 36-40

preuzimanja: 1.121

citiraj


Sažetak

U svjetskoj ishrani je sve veći manjak bjelančevina te se traže svi mogući izvori kako bi se taj manjak ublažio. Sirutka, sporedni proizvod sirarstva, je takav izvor bjelančevina, a može i posredno biti interesantna za dobivanje novih proteinskih koncentrata. U svijetu se samo 50 % sirutke iskorištava i to pretežno sušene za ishranu stoke. Zastarjelo mišljenje da je sirutka manje vrijedan proizvod želimo ovim kratkim izlaganjem opovrgnuti.

Ključne riječi

sirutka; prehrana

Hrčak ID:

115301

URI

https://hrcak.srce.hr/115301

Datum izdavanja:

1.2.1979.

Posjeta: 1.648 *