hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Prilog poznavanju procesa soljenja sira podravca

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Ana Abramović

Puni tekst: hrvatski, pdf (684 KB) str. 182-187 preuzimanja: 148* citiraj
APA 6th Edition
Kirin, S. i Abramović, A. (1979). Prilog poznavanju procesa soljenja sira podravca. Mljekarstvo, 29 (8), 182-187. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/115526
MLA 8th Edition
Kirin, Slavko i Ana Abramović. "Prilog poznavanju procesa soljenja sira podravca." Mljekarstvo, vol. 29, br. 8, 1979, str. 182-187. https://hrcak.srce.hr/115526. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Kirin, Slavko i Ana Abramović. "Prilog poznavanju procesa soljenja sira podravca." Mljekarstvo 29, br. 8 (1979): 182-187. https://hrcak.srce.hr/115526
Harvard
Kirin, S., i Abramović, A. (1979). 'Prilog poznavanju procesa soljenja sira podravca', Mljekarstvo, 29(8), str. 182-187. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/115526 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Kirin S, Abramović A. Prilog poznavanju procesa soljenja sira podravca. Mljekarstvo [Internet]. 1979 [pristupljeno 22.02.2020.];29(8):182-187. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/115526
IEEE
S. Kirin i A. Abramović, "Prilog poznavanju procesa soljenja sira podravca", Mljekarstvo, vol.29, br. 8, str. 182-187, 1979. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/115526. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
U proizvodnji sireva soljenje predstavlja tehnološki zahvat kojim se reguliraju fizikalno-kemijski i mikrobiološki procesi, koji zajedno rezultiraju odgovarajućim organoleptičkim osobinama zrelog sira. Po svom karakteru, procesi soljenja su procesi difuzije i osmoze te je moguće koristiti i primjenjivati njihove zakonitosti u postupku soljenja. Mnogi autori navode takove mogućnosti primjenom odgovarajućih formula. Soljenje je složen proces na kojeg utječe niz čimbenika, koji ga manje ili više usmjeruju i određuju. Među najvažnije spadaju: koncentracija soli u salamuri, veličina oplošja sira, početna vlaga u siru i temperatura soljenja.

Ključne riječi
sir; podravec; proces soljenja

Hrčak ID: 115526

URI
https://hrcak.srce.hr/115526

Posjeta: 260 *