Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Razvoj proizvodnje i prerade mlijeka u SAP Vojvodini tokom posljednjih 20 godina

Dragoljub Gavarić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dorđe Vujić
Marijana Carić
Spasenija Milanović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.281 Kb

str. 99-108

preuzimanja: 1.128

citiraj


Sažetak

U proteklih 20 godina u proizvodnji i preradi mlijeka u Vojvodini desile su se brojne promjene koje su dovele do toga da ova grana prehrambene industrije preraste u modernu industriju za proizvodnju i preradu mlijeka. Iz relativno malog asortimana mliječnih proizvoda koji je postojao početkom šezdesetih godina nastale su danas brojne vrste različitih proizvoda od mlijeka kao što su pasterizirano i sterilizirano mlijeko i mliječni napici, kiselo-mliječni proizvodi, maslac, mlijeko u prahu, različiti sirevi, sladoled, itd. sa mnogo varijacija unutar jedne iste kategorije.

Ključne riječi

mlijeko; razvoj proizvodnje; prerada

Hrčak ID:

115965

URI

https://hrcak.srce.hr/115965

Datum izdavanja:

2.4.1982.

Posjeta: 1.517 *