Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Bilanca energije fermentacije

Nedeljko Počuča ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Branka Bačić


Puni tekst: hrvatski pdf 336 Kb

str. 123-125

preuzimanja: 377

citiraj


Sažetak

Tradicionalni način proizvodnje fermentiranih proizvoda kopiran u suvremenim mljekarama sistematski je mehaniziran fazu po fazu. Još nedavno u literaturi je obrađivan proračun kala kod hlađenja jogurta (Zonji, 1964.) po fazama proizvodnje. Kalo kod hlađenja poslije fermentacije iznosio je 4-6 % od količine gotovog proizvoda. Pod kalom je podrazumijevan gubitak vode u obliku vodene pare, koja je odlazila iz proizvodnje u vanjsku sredinu uslijed razlike u temperaturi. Najnoviji uređaji sa zatvorenim sistemom proizvodnje fermentiranih proizvoda i programiranom tehnologijom proizvodnje postavljaju zadatke na rješavanju problema koji do sada nisu bili aktualni.

Ključne riječi

energija fermentacije; bilanca

Hrčak ID:

115969

URI

https://hrcak.srce.hr/115969

Datum izdavanja:

2.4.1982.

Posjeta: 750 *