Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja kiselo-mliječnih proizvoda sa maslačnom kulturom

Jovan Đorđević ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović
Ognjen Maćej
K. Vujičić


Puni tekst: hrvatski pdf 890 Kb

str. 132-138

preuzimanja: 527

citiraj


Sažetak

Proizvodnja kiselo-mliječnih proizvoda je u stalnom porastu u svijetu i u nas. U našoj zemlji od kiselo-mliječnih proizvoda najviše se proizvode jogurt i kiselo mlijeko koji su zbog duge tradicije u ishrani i stvorenih navika masovno prihvaćeni. U njihovoj proizvodnji kao čiste kulture koriste se termofilne mliječno-kiselinske bakterije S. thermophilus i L. bulgaricus. Kiselo-mliječni proizvodi, kao kefir, acidofilno mlijeko i drugi su neznatno zastupljeni u našoj zemlji.

Ključne riječi

kiselo-mliječni proizvodi; maslačna kultura

Hrčak ID:

115972

URI

https://hrcak.srce.hr/115972

Datum izdavanja:

2.5.1982.

Posjeta: 920 *