hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Količina salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom

Vanja Vučićević-Boras
Berislav Topić
Renata Zadro
Ana Stavljenić-Rukavina

Puni tekst: hrvatski, pdf (70 KB) str. 205-210 preuzimanja: 409* citiraj
APA 6th Edition
Vučićević-Boras, V., Topić, B., Zadro, R. i Stavljenić-Rukavina, A. (2001). Količina salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom. Acta stomatologica Croatica, 35 (2), 205-210. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/11162
MLA 8th Edition
Vučićević-Boras, Vanja, et al. "Količina salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom." Acta stomatologica Croatica, vol. 35, br. 2, 2001, str. 205-210. https://hrcak.srce.hr/11162. Citirano 30.09.2020.
Chicago 17th Edition
Vučićević-Boras, Vanja, Berislav Topić, Renata Zadro i Ana Stavljenić-Rukavina. "Količina salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom." Acta stomatologica Croatica 35, br. 2 (2001): 205-210. https://hrcak.srce.hr/11162
Harvard
Vučićević-Boras, V., et al. (2001). 'Količina salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom', Acta stomatologica Croatica, 35(2), str. 205-210. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/11162 (Datum pristupa: 30.09.2020.)
Vancouver
Vučićević-Boras V, Topić B, Zadro R, Stavljenić-Rukavina A. Količina salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom. Acta stomatologica Croatica [Internet]. 2001 [pristupljeno 30.09.2020.];35(2):205-210. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11162
IEEE
V. Vučićević-Boras, B. Topić, R. Zadro i A. Stavljenić-Rukavina, "Količina salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom", Acta stomatologica Croatica, vol.35, br. 2, str. 205-210, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11162. [Citirano: 30.09.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (61 KB) str. 211-214 preuzimanja: 1.000* citiraj
APA 6th Edition
Vučićević-Boras, V., Topić, B., Zadro, R. i Stavljenić-Rukavina, A. (2001). Quantity of Salivary Immunoglobulin A, Lysozyme and Magnesium in Patients with Burning Mouth Syndrome and Xerostomia. Acta stomatologica Croatica, 35 (2), 211-214. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/11162
MLA 8th Edition
Vučićević-Boras, Vanja, et al. "Quantity of Salivary Immunoglobulin A, Lysozyme and Magnesium in Patients with Burning Mouth Syndrome and Xerostomia." Acta stomatologica Croatica, vol. 35, br. 2, 2001, str. 211-214. https://hrcak.srce.hr/11162. Citirano 30.09.2020.
Chicago 17th Edition
Vučićević-Boras, Vanja, Berislav Topić, Renata Zadro i Ana Stavljenić-Rukavina. "Quantity of Salivary Immunoglobulin A, Lysozyme and Magnesium in Patients with Burning Mouth Syndrome and Xerostomia." Acta stomatologica Croatica 35, br. 2 (2001): 211-214. https://hrcak.srce.hr/11162
Harvard
Vučićević-Boras, V., et al. (2001). 'Quantity of Salivary Immunoglobulin A, Lysozyme and Magnesium in Patients with Burning Mouth Syndrome and Xerostomia', Acta stomatologica Croatica, 35(2), str. 211-214. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/11162 (Datum pristupa: 30.09.2020.)
Vancouver
Vučićević-Boras V, Topić B, Zadro R, Stavljenić-Rukavina A. Quantity of Salivary Immunoglobulin A, Lysozyme and Magnesium in Patients with Burning Mouth Syndrome and Xerostomia. Acta stomatologica Croatica [Internet]. 2001 [pristupljeno 30.09.2020.];35(2):211-214. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11162
IEEE
V. Vučićević-Boras, B. Topić, R. Zadro i A. Stavljenić-Rukavina, "Quantity of Salivary Immunoglobulin A, Lysozyme and Magnesium in Patients with Burning Mouth Syndrome and Xerostomia", Acta stomatologica Croatica, vol.35, br. 2, str. 211-214, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/11162. [Citirano: 30.09.2020.]

Sažetak
Nedavne studije izvješćuju o povezanosti između sindroma pečenja usta te količine i sastava sline. Svrha našeg ispitivanja bila je ustanoviti količinu salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u nestimuliranoj i stimuliranoj ukupnoj slini bolesnika sa sindromom pečenja usta (SPU) i kserostomijom. Uzorci sline dobiveni su sijalometrijom. Salivarni IgA je određen radijalnom imunodifuzijom po Manziniju, količina lizozima po metodi Osserman i Lowlor, a magnezij je određen atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom. Količina sIgA i lizozima bila je znatno snižena u stimuliranoj ukupnoj slini bolesnika sa SPU i kserostomijom u usporedbi s nestimuliranom (p<0,001). Količina magnezija nije se mijenjala s obzirom na stimulaciju sline. Rezultati našeg ispitivanja pokazuju da količina sline ima utjecaja na sastav sline te da zajedno mogu biti jedan od mnogobrojnih etioloških čimbenika u nastanku simptoma sindroma pečenja usta.

Ključne riječi
sindrom pečenja usta; količina i sastav sline

Hrčak ID: 11162

URI
https://hrcak.srce.hr/11162

[engleski]

Posjeta: 1.847 *