Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Precipitacija proteina ugušćene sirutke ultrafiltracijom

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 2.809 Kb

str. 291-312

preuzimanja: 1.568

citiraj


Sažetak

U ovom radu ispitana je mogućnost koagulacije i precipitacije sirutkinih proteina iz UF ugušćene slatke sirutke. Praćenjem parametara u toku ultrafiltracije i analizom koncentrata pojedinih ugušćenja sirutke (1/2, 1/4, 1/5, 1/10 i 1/20), kao i permeata, ustanovljeno je ekonomično ugušćenje sirutke 1/4 do 1/10 od početnog volumena. Proizvedeni sirevi iz ugušćene sirutke su kemijski i organoleptički ocjenjeni uz kontrolu organoleptičkih osobina i kretanja kiselosti sireva kroz 15 dana.

Ključne riječi

sirutka; precipitacija proteina; ultrafiltracija

Hrčak ID:

116083

URI

https://hrcak.srce.hr/116083

Datum izdavanja:

1.10.1982.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.281 *